Oost-Canada

Swipe

Sport

Als je aan sport in Canada denkt, komt algauw ijshockey bovendrijven. Dat is hier dan ook inderdaad de populairste kijksport en een van de meest beoefende recreatieve sporten. Tal van bekende ijshockeyers komen uit Canada, waarbij Wayne Gretzky wel de beroemdste is. Canada behoort tot de wereldtop op het gebied van ijshockey inclusief winnaars van olympisch goud en wereldkampioenschappen. Het is zelfs een Canadese uitvinding. Als geboorteplaats geldt King’s Edgehill School in Windsor in de provincie Nova Scotia (zie ook bij de bezienswaardigheden van Nova Scotia de pagina over de Avon River). De officiële nationale sport van Canada is echter lacrosse.

Lacrosse

Die nationale sport lacrosse is een door de oorspronkelijke bewoners uitgevonden balspel. Het wordt gespeeld met een stok waaraan een net zit. Daarmee wordt een bal opgevangen en verder gespeeld. Bedoeling is die bal in het doel van de tegenpartij te werpen. Vroeger waren er uitgebreide competities en profploegen. Maar die bestaan niet meer. Lacrosse wordt nog wel op scholen en universiteiten beoefend in Groot-Brittannië, Australië, Nieuw-Zeeland, delen van de VS en natuurlijk Canada zelf. Het wordt wel veel op straat gespeeld.

Overigens is de naam lacrosse door Franse missionarissen aan dit spel gegeven. Ze zagen dat het met een stok werd gespeeld die deed denken aan een bisschopsstaf, ‘crosse’ in het Frans. De inheemse spelers noemden het ‘baggattaway’. Dat is afgeleid van een Ojibway-woord voor bal. Lacrosse wordt de oudste georganiseerde sport in Noord-Amerika genoemd.

Basketbal

Nog een populaire sportuitvinding wordt aan Canadezen toegeschreven: basketbal. De gymnastiekleraar dr. James Naismith uit Almonte in de provincie Ontario zou deze sport in 1891 als docent aan het Springfield College in Massachusetts, VS, hebben bedacht om in de winter binnen te kunnen spelen. Daartoe combineerde hij elementen uit voetbal, rugby en veldhockey, maar lichaamscontact moest zoveel mogelijk worden vermeden. In competitieverband is het uiterst populair. Canada heeft diverse professionele basketbalteams. Kinderen spelen het veel buiten. Er is geen straat zonder een basketbalnet boven een garagedeur of op een verrijdbare paal op een oprit.

Golf

Niet in Canada bedacht maar hier wel zeer populair is golf. Dat wordt zowel door mannen als vrouwen en vaak ook kinderen gespeeld. Het is in Canada een sport voor iedereen. Je hoeft niet lid te worden van een golfclub om op een baan terecht te kunnen, al zijn er ook veel 'country clubs' waar je wel lid van moet worden om er golf te kunnen spelen. Er zijn zeer veel golfbanen (golf courses); eigenlijk is er in iedere wat grotere plaats minstens eentje, vaak meerdere. Daar is nogal eens een camping of hotel bij. Ook midgetgolf wordt veel beoefend. Daarvoor zijn eveneens in bijna iedere wat grotere plaats banen. Het wordt in Canada miniature golf of mini golf genoemd.

Overige sporten

Natuurlijk worden in Canada meer sporten beoefend. Er is eigenlijk geen enkele tak waarvoor hier niet een club is. En die leveren nogal eens topsporters af. Canada heeft wereld- en olympisch kampioenen in kunstrijden op de schaats, hardrijden op de schaats, snowboarding, curling, diverse ski-disciplines, synchroon-zwemmen, duiken, roeien en andere peddel-watersporten. Kunstrijden is uitermate populair. Voetbal, of soccer zoals het hier heet, is als competitiesport minder populair dan in bijvoorbeeld Nederland en België, en is meer een sport voor vrouwen. Overigens is ‘football’ in Noord-Amerika vergelijkbaar met rugby in Europa. Populaire amateursporten in Canada zijn zwemmen, langlaufen, alpine-skiën, honkbal en tennis.

In de winter gaan veel mensen er met sneeuwscooters op uit. Overal in het land zijn dan duizenden kilometers aan routes uitgezet door bossen en over open vlaktes. In de meeste provincies moet je een vergunning kopen om van die ‘snowmobile trails’ gebruik te mogen maken. Ze worden door vrijwilligersclubs onderhouden.

Zo ongeveer alle internationale competities zijn ook één of meer keren in Canada gehouden. Daarbij zijn de Olympische Zomer- en Winterspelen, de Gemenebest-spelen, de wereld-universiteitsspelen, wereldkampioenschappen hardrijden en kunstrijden op de schaats, wereldkampioenschappen atletiek, de Pan-Amerikaanse spelen en de Francofonie-spelen. Er zijn diverse tennistoernooien waaraan de wereldtop meedoet en hier georganiseerde autoraces tellen mee voor het wereldkampioenschap.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada