Oost-Canada

Swipe

Donuts

Een donut is een ronde koek van een deeg met meel, krenten, eieren en stukjes appel, gebakken in raapolie. Je ziet het woord meestal in deze Amerikaanse spelling, een vereenvoudiging van het officiële woord doughnut. Dit product wordt soms olicook genoemd, oliekoek, en is waarschijnlijk van Nederlandse afkomst.

In de tijd dat Peter Stuyvesant naar de nieuwe wereld trok en er Nieuw-Amsterdam stichtte bij wat nu New York in de VS is, namen zijn volgers ook allerlei oer-Hollandse recepten mee. Daarbij waren oliekoek en ‘crulle-koeken’ of krulkoeken. Dat is een gedraaid cakeje van zoet deeg dat in vet is gefrituurd, in Noord-Amerika verbasterd tot cruller. Beide koeken werden gecombineerd en daaruit ontstond de Noord-Amerikaanse olicook of doughnut. Oorspronkelijk zat in die koek een gat. Volgens sommigen een gevolg van de Hollandse zuinigheid… Het leek wat op een moer van deeg, in het Engels dough-nut.

Tegenwoordig zijn lang niet alle donuts voorzien van een gat. Het is nu een krentenbol- of oliebolachtige cake van gefrituurd deeg, meestal wel rond of een afgeplatte bol, vaak met een vulling van jam, pudding of iets anders en soms overgoten met chocolade.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada