Oost-Canada

Swipe

Fastfood

Voor een snelle hap zijn er in Canada heel veel ‘fastfood’-eetgelegenheden. Vaak zijn die onderdeel van landelijke of internationale ketens. In sommige kun je dag en nacht terecht, alle dagen van het jaar behalve eerste kerstdag.

Anders dan in 'gewone' restaurants kun je in fastfoodzaken meteen doorlopen en een tafeltje opzoeken. Eten en drinken haal je bij een toonbank. De al of niet jonge dame of heer achter de counter zal na je bestelling altijd vragen of je het hier, aan een tafeltje, wilt opeten of mee naar buiten wilt nemen. ‘To stay’ of ‘to go’ heet dat. Voor binnen krijg je de spullen (meestal) op een dienblad, om mee te nemen wordt het in een doosje of zak gedaan. In deze eetgelegenheden zijn overigens geen alcoholhoudende dranken verkrijgbaar.

Bekende ketens zijn onder andere Tim Hortons voor koffie en donuts, de hamburgerzaken McDonald’s, Wendy’s en Burger King, de kipverkopers Kentucky Fried Chicken, Swiss Chalet voor kip en ribbetjes, de pizza-groten Pizza Hut, Pizza Pizza en East Side Mario’s, de tacoketen Taco Bell, de ijsproducten- en hamburgerzaken Dairy Queen, en de broodjesketen Subway. Ook is er de keten Marché van Mövenpick. Deze is voornamelijk te vinden in grote winkelcentra downtown. Ze zijn opgezet als een markt waar je langs kramen loopt om de onderdelen voor je ontbijt, lunch of diner uit te zoeken. Je kunt het dan laten klaarmaken en opeten of meenemen naar huis. De inrichting is een beetje Italiaans; de Canadezen noemen het Europees. Vaak hebben fastfoodzaken een ‘drive-through’ waar je in de auto kunt blijven zitten, je de bestelling in een intercom-installatie inspreekt en deze krijgt aangereikt bij een kleine counter, meestal niet meer dan een raam.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada