Oost-Canada

Swipe

Maple syrup

De Canadese esdoorn, de sugar maple, levert in het voorjaar maple syrup. In het Nederlands is dat suikerstroop, ahornsiroop of esdoornsiroop. Er is een grote maple syrup-industrie, vooral in de provincies Ontario en Québec en in de New England-staten aan de VS-kant van de grens. Maar ook in de Atlantische provincies komt het voor.

Zo ongeveer in maart worden buisjes in de bomen geslagen waaraan een emmer wordt gehangen. Langzaam loopt daar het boomsap in. Dit bloedingssap wordt door verhitting ingedikt tot zoete siroop. Voor één liter maple syrup is ongeveer zestien liter boomsap nodig. Deze vloeibare stroop is in potjes te koop en wordt gebruikt in allerlei producten.

De inheemse mensen kenden deze techniek al voor de Europeanen naar de nieuwe wereld kwamen. Zij noemden esdoornsiroop in hun Algonquin-taal 'sinzibuckwud'. Dat betekent zoveel als ‘getrokken van hout’. De eerste kolonisten noemden het ‘indian molasses’ of ‘indian sugar’.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada