Oost-Canada

Swipe

Montreal melons

Een Canadese rariteit met een heel eigen geschiedenis is de Montréal melon, een meloensoort. Eens was dit een wereldberoemde lekkernij. Maar na de Tweede Wereldoorlog raakte deze vrucht bijna uitgestorven. Een krant in Montréal (provincie Québec) startte in 1991 een zoektocht naar zaden en zowaar werden er een paar gevonden. Die kwamen tot ontkieming en er groeiden enkele echte Montréal melons uit. In 1997 verscheen hij weer in exclusieve winkels en restaurants.

Tussen 1880 en 1940 werden duizenden tonnen van deze meloen uitgevoerd, vooral naar vorstenhuizen in Europa en naar rijke industriëlen in de VS. Op het hoogtepunt, in het eerste kwart van de twintigste eeuw, was een plak van de Montréal melon duurder dan de meeste biefstukken. Hij is roze-achtig van kleur, een beetje als een perzik maar dan veel groter, zo rond de vijf kilogram per stuk. De smaak is zoetig met een vleugje honing. Er zijn twee types: de ronde décarie en de ovale gorman. Die vorm is het enige verschil; de smaak is precies gelijk. Ze zijn genoemd naar de boerenfamilies die ze gekweekt hebben. Op verzoek van toprestaurants in Montréal kwam er in 1911 décarie-jam, uiteraard gemaakt van décarie-meloenen.

Van belang was dat op de meloen-akkers paardenmest werd gebruikt. Door de opkomst van de auto kwamen er minder paarden op de weg en was er dus minder mest. De akkers met de Montréal melon verdwenen. Andere, goedkopere meloensoorten kwamen ervoor in de plaats. Nu wordt de Montréal melon in kleine hoeveelheden geproduceerd met behulp van speciale kunstmest waarmee het ontbreken van paardenmest kan worden gecompenseerd.

Nederland > Limburg > Afferden-Standplaats

Camping Klein Canada

Deze familiecamping ligt aan de rand van Nationaal Park De Maasduinen. Er zijn diverse velden en een apart deel is voorzien van...

v.a. 121.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada