Oost-Canada

Swipe

Restaurants

In Canada is de keuze in soorten gelegenheden zeer groot, van T-bonesteaks en hamburgers tot Indiase gerechten, Chinese rijsttafels en alles wat daar tussenin zit. In de provincie Québec zijn enkele herbergen die de Belgische keuken voeren. Hier en daar is een café met een Hollands tintje te vinden waar ook erwtensoep en enkele andere Nederlandse gerechten verkrijgbaar zijn. Dorpen en reservaten van First Nations (vroeger Indianen genoemd) en Inuit (vroeger Eskimo's) hebben vaak restaurants waar typisch lokale gerechten verkrijgbaar zijn en die zijn klaargemaakt volgens eeuwenoude tradities. Soms bevinden ze zich in een ruime tipi in de voortuin of in een kamer van een woonhuis.

Er zijn veel Chinese restaurants. Het Chinese eten is minder pittig, wat zoetiger dan in West-Europa en Indonesische gerechten ontbreken. Het eten van de Indiër (van India dus) is over het algemeen echter zeer heet. In coffeeshops verkopen ze echte koffie, dus niet wat in de tegenwoordige Nederlandse koffieshops verkrijgbaar is.

De menukaart van de restaurants hangt buiten in een kastje of achter het raam in de ‘etalage’. Over het algemeen zijn de prijzen lager dan in Nederland en België. Dinertijd is zo ongeveer tussen 17:00 en 22:00 uur, in Québec iets later. Het is gebruikelijk dat je na binnenkomst wacht tot je naar een tafel wordt gebracht (‘wait to be seated’). Kun je niet al het bestelde eten op, dan kun je om een ‘doggy bag’ vragen. Dan wordt het restant voor je ingepakt om mee te nemen. Sommige obers of serveersters vragen daar uit zichzelf al naar. Ze hebben er vaak mooie aluminium doosjes voor. Zo kun je er thuis nog eens van nagenieten of de hond ervan laten smullen; je hebt er immers voor betaald… Overigens wacht de bediening lang niet altijd tot iedereen aan je tafel klaar is met eten. Is je bord leeg, dan wordt het vaak al snel weggehaald.

In de provincie Québec is het niet ongebruikelijk dat je je eigen wijn meebrengt. Om de hoge alcoholbelasting te voorkomen schenken veel restaurants zelf geen wijn of andere alcoholische dranken. Ze zetten graag een paar wijnglazen voor je neer, maar daarvoor moet je dan wel extra betalen.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada