Oost-Canada

Swipe

Koloniaal tijdperk

Na de 'intellectuele herontdekking' van het nieuwe land in de vijftiende eeuw en de bouw van de eerste nederzettingen in de zestiende eeuw kwamen Franse en Engelse ontdekkingsreizigers thuis met waardevolle zaken: kabeljauw van rijke visgronden en bont van bevers, vossen en beren. Toen in Europa breedgerande vilten hoeden in de mode kwamen, steeg de vraag naar bevervelletjes explosief. Het vilt werd geproduceerd van de onderlaag van het zachte beverbont. Avontuurlijke handelaren trokken speciaal voor dat bont naar Noord-Amerika. Zij bouwden handelsposten waar inheemse leveranciers naartoe kwamen met vrachten beverbont. Tot in de tweede helft van de achttiende eeuw zou deze handel de kern vormen van de Canadese economie.

In de jaren die volgden verrezen overal Franse en Engelse nederzettingen. De Noord-Amerikaanse gebieden waren koloniën van Engeland en Frankrijk geworden. De Spanjaarden en Portugezen hadden hun interesse voor het noorden laten varen. Nederlanders probeerden nog wel onder leiding van Michiel Adriaenszoon de Ruyter een paar maal in Newfoundland vaste voet aan de wal te krijgen, maar dat was geen succes. Botsingen tussen Engeland en Frankrijk konden niet uitblijven, met name over visserij- en bontrechten. Ook de oorlogen tussen deze twee grootmachten in Europa brachten vijandelijkheden naar de nieuwe koloniën. Vanaf 1629 gingen steden en gebieden herhaaldelijk over van de ene koloniale macht naar de andere.

De ontdekking van Canada ging evenwel ook door. De Fransen trokken steeds verder naar het westen, de Engelsen naar het zuiden. Er kwamen echter niet veel Franse immigranten om dat land ook allemaal te bevolken. De weinige Franse nederzettingen bleven klein. De Engelsen daarentegen wisten wel veel belangstelling te kweken voor een nieuw bestaan in de nieuwe koloniën in het westen. Zij kliekten bovendien bij elkaar, waardoor grotere woonconcentraties ontstonden en ze veel beter in staat waren hun veroveringen te beschermen. Bovendien moest Frankrijk alles op alles zetten om in eigen land en in Europa het hoofd boven water te houden. Gevolg was dat de Engelsen flink wat militaire successen behaalden en hun gebieden in Noord-Amerika wisten uit te breiden.

Nederland > Limburg > Afferden-Standplaats

Camping Klein Canada

Deze familiecamping ligt aan de rand van Nationaal Park De Maasduinen. Er zijn diverse velden en een apart deel is voorzien van...

v.a. 121.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada