Oost-Canada

Swipe

Provincies en territoria

Canada beslaat een oppervlakte van 9.970.610 vierkante kilometer. Nederland past daar zo’n 240 keer in, België ruim 326 keer. Circa 758.000 vierkante kilometer daarvan is water, bijna 4,5 miljoen vierkante kilometer zijn wouden, de rest zijn onder andere prairies, rotsvlaktes, toendra's, steden en agrarische gebieden. Ruim 33,5 miljoen mensen bevolken dat immense gebied, circa 3,5 per vierkante kilometer.

Deelstaten

Dit land is verdeeld in tien provincies en drie territoria. Die eerste worden dan wel provincies genoemd, maar het zijn eigenlijk deelstaten met eigen regeringen en democratisch gekozen parlementen en eigen plaatsvervangers van het staatshoofd (de Britse vorst). De territoria zijn ook redelijk zelfstandige gebiedsdelen met eigen regeringen en parlementen, maar ze worden op enkele terreinen beheerd door de federale regering. Die provincies zijn van oost naar west Newfoundland and Labrador, Nova Scotia, Prince Edward Island, New Brunswick, Québec, Ontario, Manitoba, Saskatchewan, Alberta en British Columbia, alle in het zuiden grenzend aan de VS. De territoria liggen allemaal boven de zestigste breedtegraad, in het onherbergzame gebied ten noorden van Québec, Manitoba, Saskatchewan, Alberta en British Columbia. Het zijn van oost naar west Nunavut, Northwest Territories en Yukon. New Brunswick, Nova Scotia en Prince Edward Island vormen samen de Maritimes (de maritieme provincies). De Maritimes en Newfoundland and Labrador samen worden de Atlantische provincies (Atlantics) genoemd.

Afstanden

Een idee van de afstanden: van het oostelijkste puntje van Canada (Cape Spear bij St. John’s op het Island of Newfoundland in de provincie Newfoundland and Labrador) naar het westelijkste (Port Hardy op Vancouver Island in de provincie British Columbia) is zo’n achtduizend kilometer rijden, en daar vandaan naar het noordelijker gelegen Whitehorse, hoofdstad van het territorium Yukon, in de richting van de grens met Alaska nog vijfhonderd kilometer verder. Vanuit St. John’s de andere kant uit naar Ierland in Europa is dichterbij dan Vancouver, ‘slechts’ ongeveer 4350 kilometer varen of vliegen. De grootste afstand van noord naar zuid, van Ellesmere Island in Nunavut naar Amherstburg in het uiterste zuiden van Ontario, is hemelsbreed zo’n 4500 kilometer.

Impressies van Canada kun je ook vinden op de eigen website van de auteur.

 

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada