Oost-Canada

Swipe

Symbolen

De symbolen van een land, zoals de vlag, het wapen en het volkslied, geven iets weer over het eigen karakter en de inwoners. In Canada heeft niet alleen het land als geheel die; ook de provincies en territoria hebben eigen symbolen. Op deze pagina meer daarover voor zover die het oostelijke deel van Canada betreffen.

Vlag

Canada’s nationale vlag heeft drie verticale banen, van links naar rechts een rood vlak, een wit vlak en weer een rood vlak. In het midden, in het witte vlak, staat een gestileerd rood esdoornblad. Pas op 15 februari 1965 werd deze vlag voor het eerst gehesen.

New Brunswick

De vlag van de provincie New Brunswick bestaat uit een breed horizontaal gouden vlak en een wat smaller horizontaal rood vlak daarboven. In die rode strook is een lang uitgerekte gouden leeuw afgebeeld. Aan de onderzijde in het gouden vlak zijn blauw-witte watergolven waarop een galeischip drijft met gehesen zeil en uitgestoken roeiriemen. De gouden kleur ziet er overigens wel eens geel uit.

Newfoundland and Labrador

Vlag Newfoundland and LabradorDe vlag van de provincie Newfoundland and Labrador heeft een wit vlak met links vier blauwe driehoeken om en om boven elkaar gestapeld. Rechtsboven en rechtsonder staan rode driehoeken. Rechts van het midden tussen die rode driehoeken is een gele pijl afgebeeld.

Nova Scotia

Vlag Nova ScotiaDe vlag van de provincie Nova Scotia bestaat uit een wit vlak met een blauw kruis vanuit de hoeken over het hele oppervlak. Op de kruising van de lijnen daarvan is een gouden wapenschild afgebeeld met daarin een rode staande leeuw.

Ontario

Vlag OntarioDe vlag van de provincie Ontario heeft een groot rood vlak met linksboven in de hoek de Britse vlag (blauw vlak met witte en rode kruisen vanuit de hoeken en vanaf de zijden door elkaar heen). Rechts van het midden staat het provinciewapen. Dat omvat bovenaan een rood kruis in een wit vlakje en daaronder een groen vlakje waarin een trio esdoornblaadjes is afgebeeld.

Prince Edward Island

Vlag Prince Edward IslandDe vlag van Prince Edward Island is een wit vlak met het bovenste derde deel daarvan een rood horizontaal vlak waarin een breed uitgestrekte gouden leeuw is afgebeeld. Aan de bovenkant van dat vlak bevinden zich kantelen. Daaronder in het witte vlak staat een groen eiland met bomen. De onderste rand en de rechter rand zijn voorzien van roodgeblokte lijnen.

Québec

Vlag QuébecDe vlag van Québec is een wit vlak met in elk van de vier hoeken een blauw vlakje. In het midden van elk daarvan is een ‘fleur-de-lys’ (Franse lelie) uitgespaard.

Maple leaf

Het officiële symbool waaraan iedereen Canada herkent, is het esdoornblad. In het Engels is dat maple leaf en in het Frans feuille d’érable. Het betreft de suikeresdoorn, Acer saccharum. Tegelijk met de introductie van de Canadese vlag in 1965 werd de rode maple leaf het officiële symbool. Het staat midden in het witte vlak van die vlag (zie boven aan deze pagina).

Volkslied

Het Canadese volkslied heet ‘O Canada’. Het is in 1880 gecomponeerd. De muziek is van Calixa Lavallée en de oorspronkelijk Franse tekst van rechter Adolphe-Basile Routhier. In 1908 schreef Robert Stanley Weir de Engelse vertaling. Op 1 juli 1980, een eeuw nadat het voor de eerste keer werd gezongen, werd het tot het nationale volkslied van Canada uitgeroepen. Klik hier om het te horen.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada