Oost-Canada

Swipe

Tijd en klok

Heel Canada heeft zes tijdzones; het oosten van het land heeft met vier daarvan te maken. De meest oostelijke is Newfoundland-tijd. Die komt voor op het Island of Newfoundland en in de zuidoosthoek van Labrador. Deze is 3,5 uur achter op Greenwich Mean Time (GMT) en daar lopen Nederland en België één uur op voor. Vervolgens heb je Atlantic Standard Time (vijf uur achter Nederland en België) in het noorden en westen van Labrador, in het deel van de provincie Québec onder Labrador en in de Maritimes. In het zuiden en oosten van Québec geldt de Eastern Standard Time (zes uur achter). In het grootste deel van Ontario wordt ook Eastern Standard Time gehanteerd. Ten westen van Thunder Bay aan het westelijke eind van het Lake Superior, een van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika) in het westen van de provincie begint Central Standard Time (zeven uur achter). Verder zijn er nog, richting het westen gaand, Mountain Standard Time (acht uur achter) en Pacific Standard Time (negen uur vroeger dan in België en Nederland).

Klok

In de Atlantische provincies en Ontario wordt een twaalfurige klok gehanteerd. Daarbij wordt van 00:00 tot 11:59 uur ‘a.m.’ achter de tijd gezet en van 12:00 tot 23:59 uur ‘p.m.’. ‘A.m.’ staat voor ‘ante meridiem’ en betekent voor de middag, ‘p.m.’ is van ‘post meridiem’, na de middag. In de provincie Québec wordt de 24-uursklok gebruikt, net als Nederland en België doen.

Zomertijd

Van de tweede zondag van maart tot de eerste zondag van november geldt een zomertijd. Die heet Daylight Saving Time. Dan worden de klokken, net als in West-Europa, één uur later gezet. Het woord Standard in de tijdzone-aanduiding wordt dan vervangen door Daylight: bijvoorbeeld Eastern Daylight Time.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada