Oost-Canada

Swipe

Klimaat

Canada is geen land met maar één klimaat. Kan natuurlijk ook haast niet in zo’n groot land aan drie oceanen. Er heerst een landklimaat, maar ook een zeeklimaat, een poolklimaat en zelfs een subtropisch klimaat. Gewoonlijk blaast de wind van west naar oost. In de winter echter rukt koude, droge lucht vanaf de noordpool naar het zuiden op. ’s ?Zomers dringt warme, tropische lucht binnen vanuit het zuidoosten, uit de woestijnen in de VS.

De provincie British Columbia in het westen heeft het meest gematigde klimaat van Canada, bijna Nederlands-achtig nat en winderig. Daar zitten de bergen van onder andere de Rocky Mountains warme en vochtige luchtstromen vanaf de Grote Oceaan in de weg. Daardoor regent het er veel en valt er in de hogere regionen ’s ?winters flink wat sneeuw. Aan de oostkant van die bergen beginnen de prairies met koude winters, hete zomers en weinig neerslag. In het gebied van de Grote Meren tot het St. Lawrence-laagland valt in de winter veel sneeuw. De zomers zijn er warm en vaak vochtig en klam, hittegolven van meer dan een week komen er regelmatig voor. Verder naar het oosten krijgt de Atlantische Oceaan grote invloed op het klimaat. Gemixt met de luchtmassa’s vanuit het westen heersen hier wisselende, onregelmatige klimaten met in de winter meestal veel sneeuw en zware oceaanstormen. In het voorjaar en de vroege zomer komt mist er veelvuldig voor. Echt hete zomers zijn er een uitzondering, maar het kan er wel langdurig mooi weer en zonnig zijn. In het uiterste noorden, boven de boomgrens, klimt de temperatuur maar een paar weken per jaar boven nul graden Celsius. Gemiddeld een meter onder de bovenste laag van de bodem blijft de grond er permanent bevroren. Dat is de permafrost. Er valt relatief weinig sneeuw, maar door de kou blijft die wel tot diep in de zomer liggen.

Het land wordt vaak geassocieerd met meters sneeuw, diepvriestemperaturen, dichtgevroren rivieren en langsdrijvende ijsbergen. In de winter is dat ook beslist het geval en dan is het nog spectaculair en zeer verfrissend ook. De vele winterfestivals die dan overal worden gehouden, zijn op zich beslist een bezoek waard. Maar Canada heeft ook hete zomers omringd door meestal korte en gematigde voor- en najaren. Lente en herfst kunnen zelfs zeer aangenaam zijn en in ieder geval betoverend als in het voorjaar het verse groen ontluikt en in het najaar de bladeren goud en rood kleuren voor ze afvallen. In het westen zijn subtropische regenwouden, in het zuiden zijn wijngaarden die zoveel zon krijgen dat de druiven in kwaliteit niets onderdoen voor de druiven uit het zuiden van Frankrijk. In het merendeel van het land kun je in de zomer aan de stranden van duizenden meren zonnebaden. Bijzonder en verrassend toch: in één en hetzelfde land in het noorden ijsberen, ijsbergen en weken dat de zon niet ondergaat, in het zuiden wijngaarden en mediterrane stranden…

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada