Oost-Canada

Swipe

Film

Canada heeft een eigen filmindustrie die avondvullende speelfilms maakt en series voor tv. Zonder financiële steun van de nationale en provinciale overheden kan die echter nauwelijks overeind blijven. Daartoe is het film-ontwikkelingsinstituut Telefilm Canada in het leven geroepen. Dat subsidieert projecten op het gebied van film, televisie en nieuwe media. Ook is er de National Film Board. Deze overheidsinstelling verstrekt opdrachten voor het maken van audiovisuele producties waarin Canada en Canadese onderwerpen worden geportretteerd. Het bureau fungeert tevens als archief en opslagplaats voor het Canadese filmerfgoed. Sinds de start in 1939 zijn meer dan tienduizend films geproduceerd die ruim 4500 prijzen hebben gewonnen waaronder elf Oscars. Het instituut heeft productiecentra in onder andere Moncton (provincie New Brunswick), Halifax (Nova Scotia), Montréal (Québec) en Ville de Québec (provincie Québec). Tegenwoordig worden vooral documentaires, korte animatiefilms, cd-roms, dvd-roms en interactieve video’s gemaakt.

Hollywood North

Behalve dat hier eigen Canadese films worden gemaakt, worden in Canada ook tal van Hollywood-producties opgenomen. Er is daarvoor een uitgebreid netwerk van ondersteunende diensten. Zeer regelmatig gebeurt het dat een film in Amerikaanse situaties speelt, maar dat de opnames daarvoor in Canada zijn gemaakt. Gesproken wordt dan ook over ‘Hollywood North’, het Hollywood van het noorden. Veel producties worden in Toronto en Vancouver opgenomen, met Montréal als goede derde. Ook langs de kusten van de Atlantische provincies zijn idyllische, romantische, schilderachtige en vooral fotogenieke locaties, vissersdorpjes en straatjes waar nogal eens filmopnames plaatsvinden. De lagere kosten en de medewerking van plaatselijke en provinciale overheden doen de productiemaatschappijen vaak voor een Canadese locatie kiezen. Let maar eens op de aftiteling van films.

Canadezen

Veel acteurs van wie wordt gezegd dat het Amerikanen zijn, blijken van Canadese afkomst. Een paar namen: Pamela Anderson, Dan Aykroyd, John Candy, Jim Carrey, Michael J. Fox, Lorne Greene, Rick Moranis, Mike Myers, Leslie Nielsen, Mary Pickford, Christoffer Plummer, Keanu Reeves, William Shatner, Martin Short, Donald Sutherland en Kiefer Sutherland. Bekende Canadese regisseurs zijn Denys Arcand, James Cameron, David Cronenberg en Atom Egoyan. En ook de oorspronkelijke tekenaar van de Superman-strip, Joe Shuster, was een Canadees...

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada