Oost-Canada

Swipe

Spoorwegen

Reizen per trein is in Canada niet echt efficiënt. Voor het treinverkeer tussen de steden, tussen de provincies en naar de VS zijn aparte maatschappijen voor personenvervoer en vrachtvervoer. Voor vracht zijn er Canadian National Railway en Canadian Pacific Railway. Voor personenvervoer is er vooral het overheidsbedrijf Via Rail, hoewel er regionaal ook gespecialiseerde maatschappijen zijn die één lijntje of enkele toeristische lijnen onderhouden, een kleine vijftig zelfs. In principe heeft iedere maatschappij haar eigen railnetwerk. Je ziet soms dan ook spoorbruggen van Canadian Pacific en Canadian National niet ver van elkaar de weg kruisen. Totaal loopt er zo’n 50.000 km aan spoorwegen door Canada. Spoorwegovergangen zijn vaak alleen met knipperlichten beveiligd, ook in de steden. Bussen stoppen altijd voor iedere overweg, ook als er geen rood licht knippert. De vrachttreinen zijn gigantisch lang. Er rijden steevast twee of drie locomotieven vooraan.

Trans-Canada Railway

Canada is groot geworden dankzij de Trans-Canada Railway. Deze spoorweg is gebouwd door Canadian Pacific Railway en was op 7 november 1885 voltooid. De eerste treinen vervoerden soldaten en militair materieel. De eerste burgerpassagiers vertrokken op 28 juni 1886 uit Montréal (provincie Québec) en kwamen zes dagen later aan in Port Moody in de provincie British Columbia. De maatschappij bouwde vervolgens luxe hotels in de bergen en in de steden langs de lijn om reizigers te trekken. Sindsdien heeft ook Canadian National Railway een spoornetwerk aangelegd dat heel Canada doorkruist.

Personentreinen

Voor de personenverbindingen tussen oost en west zorgt het overheidsbedrijf Via Rail. Vanuit Montréal en Québec biedt dit bedrijf twee oostelijke treinen, de ‘Chaleur’ en de ‘Ocean’ naar de Atlantische provincies. De Ocean rijdt naar Halifax in Nova Scotia, de Chaleur naar het Gaspé-schiereiland in Québec. Vanuit Montréal rijden ook twee noordelijke treinen, de ‘Abitibi’ en de ‘Saguenay’, naar het noorden van de provincie Québec. Westwaarts, tot aan Vancouver, gaat de ‘Canadian’. Die vertrekt in Toronto (provincie Ontario). Tussen Windsor (provincie Ontario) en Ville de Québec rijden meerdere keren per dag treinen via Toronto en Montréal (en desgewenst Ottawa). In de stations in Canada, via reisbureaus in Nederland en België en op de website van Via Rail zelf (www.viarail.ca) zijn voordeelpassen te koop voor onbeperkt reizen gedurende een aantal dagen binnen een bepaalde periode.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada