Oost-Canada

Swipe

Telecommunicatie

Lang niet alle vervoer gaat via weg, water of lucht, ook in Canada niet. Informatie kan via een draadje of een radiogolf gaan en dan heet het telecommunicatie. Daartoe behoren telefoon, mobiele telefonie en satellieten.

Canada heeft altijd voorop gelopen op het gebied van de telecommunicatie. Dat begon met Alexander Graham Bell die in 1874 in Brantford (provincie Ontario) de eerste telefoon bouwde. ’s ?Werelds eerste ontvangst van een draadloos bericht over de Atlantische Oceaan vond in december 1901 plaats op Signal Hill in St. John’s op het Island of Newfoundland (deel van de provincie Newfoundland and Labrador). Sindsdien zijn de Canadezen ‘verslaafd’ geraakt aan de telefoon. Overal zie je telefoontoestellen staan en hangen en mensen zijn voortdurend met hun mobieltjes (heten hier 'cell phones') in de weer, irritant genoeg tot in de bioscoop tijdens de film en bij het diner in deftige restaurants. Er zijn diverse maatschappijen die telefoondiensten aanbieden, zowel via de draad als draadloos. Lokaal bellen via het lijnnet kost niks. Althans niets extra: het maakt deel uit van het maandabonnement.

Mobiel

Het dekkingsgebied van de aanbieders van mobiele telefonie omvat niet heel Canada. Langs de dichtbevolkte grens met de VS ben je wel overal bereikbaar en rond de grotere steden ook wel. Maar eenmaal de wildernis in, is er meestal geen telefoongesprek meer mogelijk, soms alleen nog vanaf een heuveltop. Wel kun je er gebruikmaken van dure, te huren satelliettelefoons. Als je met een georganiseerde reis de wildernis in gaat, zal de reisleider vaak zo'n satelliettelefoon bij zich hebben. Zie ook bij 'Praktische Informatie' over het gebruik van Nederlandse en Belgische mobieltjes in Canada.


10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada