Oost-Canada

Swipe

Vliegen

Voor de verbindingen tussen de grote plaatsen en de verafgelegen gemeenschappen in Canada is vliegen meestal de efficiëntste reismethode. Het aantal hier geregistreerde vliegtuigen is in de laatste 25 jaar gestegen tot bijna dertigduizend. Daarbij zijn ook de duizenden kleine vliegtuigen die met drijvers landen op meren en met ski’s op ijsvlaktes. Per jaar worden meer dan tachtig miljoen passagiers vervoerd.

Binnenlandse vluchten

Binnenlandse en internationale vluchten worden door diverse Canadese maatschappijen verzorgd. Daarnaast zijn er regionale lijndiensten voor binnenlandse vluchten plus meer dan vijftienhonderd maatschappijen die plaatselijke en regionale vliegdiensten verzorgen met kleinere toestellen. De drukste binnenlandse vlieglijn is van Montréal naar Toronto, gevolgd door Toronto-Vancouver en Ottawa-Toronto.

Vliegvelden

Canada heeft veertien internationale luchthavens. De grootste is Lester B. Pearson International Airport bij Toronto in de provincie Ontario. Internationale vliegvelden zijn verder bij alle hoofdsteden en grote plaatsen in de provincies en territoria. Die worden vanuit Europa echter niet allemaal rechtstreeks aangevlogen.

Op plaatselijke en regionale luchthavens vliegen de kleine maatschappijen. Vanaf de internationale vliegvelden zijn doorverbindingen mogelijk. Meestal kun je die ook van tevoren boeken bij het reserveren van je Atlantische vlucht. Het is echter niet ongebruikelijk op de dag dat je weg wilt, naar het vliegveld te gaan en een ticket voor de eerstvolgende vlucht te kopen. Telefonisch of via het internet reserveren is eveneens mogelijk maar alleen met een creditcard.

Nagenoeg alle noordelijke gemeenschappen hebben een landingsstrip voor kleine vliegtuigen. Nunavik in het noorden van de provincie Québec wordt vanuit Montréal aangevlogen. Dagelijks gaan vliegtuigen naar Kuujjuaq aan de Baie d’Ungava en Kuujjuarapik aan de Baie d’Hudson. Tussen de dorpen wordt gevlogen met watervliegtuigen en kleine jets. Hetzelfde geldt voor de plaatsen en inheemse reservaten in Labrador (provincie Newfoundland and Labrador) en het noorden van de provincie Ontario.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada