Oost-Canada

Swipe

Owen Sound

De plaats Owen Sound wordt de toegangspoort genoemd tot het schiereiland Bruce Peninsula . Ze ligt aan het eind van de Owen Sound, een van de inhammen van Georgian Bay, in het dal naar de monding van de Sydenham River en met de rug tegen de oostelijke wand van de Niagara Escarpment. Deze ruim 21.000 inwoners tellende stad heeft alle faciliteiten en voorzieningen die voor een regionale functie van belang zijn. Bovendien is het een centrale plaats van een uitgebreid vakantiegebied en zijn er enkele aardige bezienswaardigheden.

Grey Roots Museum

Over het ontstaan en de ontwikkeling van de stad en de regio kun je het een ander zien in het Grey Roots Museum aan 102599 Grey Road 18. Het is niet alleen een museum met exposities van voorwerpen, foto’s en documenten over de geschiedenis van plaats en streek maar je kunt er ook terecht voor toeristische informatie.

Tom Thomson Gallery

In het dorpje Leith, net ten noorden van Owen Sound aan de oostoever van de Owen Sound-baai, is de Canadese landschapsschilder Tom Thomson opgegroeid. In Owen Sound is daarom een kunstmuseum aan hem gewijd, de Tom Thomson Memorial Art Gallery aan 840 First Avenue West. Deze heeft op twee na de grootste verzameling Thomson-werken verzameld. Alleen de National Gallery in Ottawa en de McMichael Gallery in Kleinburg bij Toronto hebben er meer. Bovendien zijn hier allerlei persoonlijke items van Thomson te zien, zoals een van zijn schilderspaletten, familiefoto’s, zijn mandoline, een sigarenkistje en beschilderde kommen. Thomson was een voorbeeld voor de kunstschilders die de Canadese Group of Seven vormden. Zie over dit collectief en over Tom Thomson zelf ook de pagina over beeldende kunst onder Algemene Informatie.

Marine & Rail Museum

De scheepvaartgeschiedenis van Owen Sound is terug te vinden in het Marine & Rail Museum aan 1155 First Avenue West. Dat zit in het voormalige stationsgebouw van de Canadian National Railway aan het waterfront van de stad. Er zijn onder meer scheepsmodellen te zien en voorwerpen uit de historie van de twee nationale spoorwegmaatschappijen Canadian National Railway en Canadian Pacific Railway. Gedurende de zomermaanden is het Marine & Rail Museum iedere dag open, daarbuiten niet op maandag.

Billy Bishop Museum

Ook de luchtvaart wordt hier met een museum geëerd, het Billy Bishop Heritage Museum. Dit is gevestigd in een Victoriaans huis aan 948 Third Avenue West. Daar is Billy Bishop op 8 februari 1894 geboren. Hij diende tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Canadese leger in Europa en viel als piloot vanuit Frankrijk Duitse vliegvelden en vliegtuigen aan. Hij kwam als held terug in Canada en kreeg vele onderscheidingen. In de Tweede Wereldoorlog trainde hij in Groot-Brittannië piloten voor de strijd boven het vasteland van Europa. Tussen en na deze oorlogen hield hij zich bezig met commerciële vliegerij, demonstraties en stuntvliegen. In zijn tussen 1882 en 1884 gebouwde geboortehuis kun je exposities zien over Bishops leven en werken en over de Canadese luchtvaarthistorie. Het museum is in juli en augustus iedere dag open, daarbuiten alleen ‘s middags van dinsdag tot en met zondag, niet in januari.

Inglis Falls

De Niagara Escarpment biedt hier enkele natuurlijke bezienswaardigheden in parken rond watervallen. Zo is er Inglis Falls met een serie cascades die water in de Sydenham River achttien meter dieper in een kloof laat storten. Toegang is vanaf Highway 6 ten zuiden van Owen Sound.

Toeristenbureau

Het plaatselijke toeristenbureau is gevestigd aan 1155 First Avenue West. Voor telefonische informatie kun je terecht op het nummer +1-519-371-9833.


Bruce Peninsula

Rondreizen in Canada

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada