Oost-Canada

Swipe

Tobermory

Op de punt van het schiereiland Bruce Peninsula in het zuiden van de Canadese provincie Ontario ligt het voormalige vissersdorp Tobermory. Hier is het noordelijke eindpunt van de Bruce Trail over de heuvelrug Niagara Escarpment. Bij de haven staat ter herinnering hieraan een gedenksteen. De Niagara Escarpment gaat echter nog wel verder: onder het water tussen Lake Huron en Georgian Bay door naar Manitoulin Island en vandaar naar de Amerikaanse staat Wisconsin. Tobermory is tegenwoordig een drukke vakantieplaats, met restaurants en vermaak die daarop inspelen.

Big Tub en Little Tub

Deze haven is in tweeën gedeeld: Big Tub en Little Tub, grote badkuip en kleine badkuip. Hoewel ze misschien ook een beetje op badkuipen lijken, komen die namen van de afkorting die de inwoners voor hun plaats gebruiken, Tub. In deze havens zijn de aanlegplaatsen voor de veerboot naar Manitoulin Island en van rondvaartboten met glazen bodems. Voor de kust liggen enkele scheepswrakken vlak onder het wateroppervlak. Van sommige kun je stukken boven het water zien uitsteken.

St. Edmund’s Museum

In het St. Edmund’s Museum aan Highway 6 even ten zuiden van het dorp kun je van alles vinden over de geschiedenis en de ontwikkeling van Tobermory. Dat zit in een voormalig schoolgebouw uit 1898. Vooral voorwerpen die zijn opgedoken uit talloze scheepswrakken vullen de displays. Buiten staat een blokhut, een van de oudste in de regio, daterend uit begin jaren 1870. Het museum is van eind mei tot half oktober open in de weekends en in de zomermaanden iedere dag.

Bruce Peninsula Park

Het dorp wordt de toegangspoort genoemd naar twee nationale parken: Bruce Peninsula National Park en Fathom Five National Marine Park. Het Bruce Peninsula-park ligt ten oosten van Tobermory en grenst aan zowel Lake Huron als Georgian Bay. Er lopen wandelroutes doorheen die aansluiten op de Bruce Trail. Het wordt een kwetsbaar gebied genoemd met veel orchideeën, kalkstenen kliffen, oeroude naaldwouden die soms tot op de rand van de rotskliffen staan, grotten en ondergrondse riviertjes. Langs Cyprus Lake is op sommige plaatsen te zien hoe het zachtere kalksteen onder het hardere dolomiet-kalkgesteente door erosie is weggeschuurd. Daardoor ontstonden overhangende kliffen. Soms ging dat wegspoelen zo diep de bodem in dat grotten gevormd werden. Waar de blokken dolomiet te zwaar werden, kantelden ze en vielen ze naar beneden.

Fathom Five Marine Park

Het Fathom Five National Marine Park is een watergebied op de grens van Georgian Bay en Lake Huron. Het was het eerste onderwaterpark van Canada. Op sommige plaatsen is het tweehonderd meter diep. Je vindt er twintig eilanden, een doolhof van zee-grotten en 22 scheepswrakken die eveneens beschermd worden. De eilanden vormen een voortzetting van de Niagara Escarpment. Uitslijting door verschillende waterniveaus en stromingen hebben grote stenen pilaren en eilanden doen ontstaan. Die worden flowerpots genoemd, bloempotten dus, hoewel paddenstoelen misschien een betere benaming zou zijn. Er groeien zeldzame soorten varens en orchideeën. Bovendien komen op een aantal ervan naaldbomen voor die behoren tot het oudste woud in het oosten van Noord-Amerika. Op diverse plaatsen zijn op dieptes tussen drie en 43 meter restanten gevonden van oude bomen, stevig geworteld in de bodem. Aan de hand van koolstof-datering is de leeftijd van de oudste vastgesteld op zo’n 9500 jaar. Kenmerkend voor dit park is volgens overheidsinstantie Parks Canada dat hier is te zien hoe het land weer omhoog kwam toen de druk van de gletsjers wegviel aan het eind van de vooralsnog laatste ijstijd. Om de scheepswrakken te zien kun je mee met een van de boten met glazen bodems. Die maken er rondvaarten langs en over heen. Er is ook een semi-duikboot, waarin de passagiers net onder de waterlijn zitten en door patrijzen kunnen kijken naar wat zich onder water bevindt. En er zijn diverse mogelijkheden om er naar te duiken.

Cha mao zah

Even ten zuiden van het plaatsje, aan Highway 6, vind je Cha mao zah. Dat is een winkel met inheemse kunst plus een tipi-camping. Eigenaren zijn de Ojibway-mensen Wilmer Nadjiwon en Janet Cuffe. ‘Cha mao zah’ betekent zoveel als ‘lang, lang geleden’. De camping heeft een aantal tipi’s met bedden van bizon-, herten- en berenhuiden. De tenten zijn aangekleed met dromenvangers, medicijnwielen en maskers om de tijdelijke bewoners een prettige nachtrust te geven en de boze geesten buiten te houden. Behalve slapen in een tipi of hut omvat een arrangement ook luisteren naar verhalen en legendes bij een kampvuur, uitproberen van ‘indianen-drums’ en eten uit de inheemse keuken met vis, bizonvlees of hertenvlees dat wordt klaargemaakt op een open vuur. Deze camping is geopend van begin mei tot eind oktober.

Indian Carver

Op het terrein van Cha mao zah is ook de galerie The Indian Carver, eveneens eigendom van Wilmer Nadjiwon. Hij is houtkunstenaar en maakt maskers en houten beelden. Er zijn echter ook leren kleding, mocassins, manden, poppen, pijpen, totems en kralenborduurwerk verkrijgbaar, alle gemaakt door inheemse kunstenaars en handwerkslieden. Ook de galerie is in de wintermaanden gesloten.

Bruce Peninsula

Rondreizen in Canada

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada