Oost-Canada

Swipe

Gravenhurst

Midden tussen de meren Lake Muskoka en Lake Simcoe in het westelijke deel van Cottage Country ligt Gravenhurst. Deze vakantieplaats wil graag laten weten dat ze een centrale functie vervulde in de tijd van de stoomschepen. Het is ook de geboorteplaats van dr. Norman Bethune.

Muskoka Wharf Centre

Onder andere over die stoomschepen en over de scheepvaart op de meren van de Muskoka-regio is van alles te zien in het Muskoka Wharf Heritage Centre. Dat is te vinden in het Sagamo Park aan 820 Bay Street. Het is gehuisvest in een gerestaureerd stationsgebouw van de Grand Trunk Railway en is open van begin mei tot eind oktober. Stoomschepen voeren op de Muskoka-meren tussen vakantie-oorden, houtkap-plekken, verwerkingsbedrijven, steengroeven en woongebieden heen en weer.

Segwun

De Segwun was een van die stoomboten. In 1887 was deze in de vaart gekomen. Sinds 1981 vaart hij als cruiseschip op de meren rond Gravenhurst. Naar verluidt is het een van de oudste nog varende, op kolen gestookte stoomboten in Noord-Amerika. Van begin juni tot half oktober worden er diverse rondvaarten mee gemaakt, zowel overdag als ‘s avonds. Daarvoor zijn trouwens meer schepen beschikbaar. Afvaarten zijn vanaf de aanlegsteiger bij het Muskoka Wharf Heritage Centre aan Bay Street.

Bethune House

Norman Bethune kwam in 1890 in Gravenhurst ter wereld. Hij werd medisch chirurg en groeide uit tot een wereldwijd bekende en erkende uitvinder van medische apparaten, waaronder een draagbaar bloedtransfusie-toestel. Zijn geboortehuis is nu het Bethune Memorial House National Historic Site aan 235 John Street North. Dit museum is ingericht naar de situatie van eind negentiende eeuw en huisvest onder meer familie-attributen en exposities over Bethunes leven, werken en prestaties. In een informatiecentrum naast het huis worden videofilms gedraaid over dr. Norman Bethune. Het complex is het hele jaar open behalve de weekends in de winter.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada