Oost-Canada

Swipe

Honey Harbour

IIn Georgian Bay, het oostelijke deel van Lake Huron en dat is een van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika, liggen duizenden eilandjes. Van een aantal daarvan voor de kust van Cottage Country is een nationaal beschermd natuurgebied gemaakt: Georgian Bay National Park. Het havenplaatsje Honey Harbour wordt de toegangspoort daar naar toe genoemd.

Vaarexcursies

Honey Harbour is nagenoeg helemaal gericht op het toerisme. Er zijn enkele hotels, Bed & Breakfast-gelegenheden en winkels die vooral voor bevoorrading zijn van vakantiehuisjes, plezierjachten en woonboten. Vanuit de haven vertrekken boten voor excursies langs de eilanden voor de kust in de baai. Georgian Bay is genoemd naar de Britse koning George IV. Langs de noordoostkust liggen dertigduizend eilanden. Het zullen er ongetwijfeld een paar meer of minder zijn, maar het gebied wordt zo genoemd, Thirty Thousand Islands (zie daarover meer op de pagina over Parry Sound).

Georgian Bay Park

Van die dertigduizend eilanden zijn in het oosten 59 eilanden tot het Georgian Bay National Park verheven. Ze liggen verspreid in drie clusters langs de kust en vormen een rand van het Canadian Shield (zie meer over dit Canadese schild bij geschiedenis onder Algemene Informatie). Het precambrische gesteente dat hier aan de oppervlakte komt, heeft soms een roze-achtige kleur. Dat is gesmolten gesteente dat vanuit onderlagen naar boven is gekomen en in de buitenlucht is gestold. Het park strekt zich uit van Honey Harbour tot Twelve Mile Bay. Je kunt er alleen per boot komen. Watertaxi’s varen vanuit Honey Harbour.

Beausoleil

Overheidsinstelling Parks Canada verzorgt in de zomermaanden excursies met het schip Day Tripper naar het grootste van de Georgian Bay Park-eilanden: Beausoleil. Deze vertrekken vanuit het haventje van Honey Harbour en bieden je de gelegenheid er vier uur door te brengen. Op dat eiland is het bezoekerscentrum van het park met informatieve dia- en videovoorstellingen en exposities over de planten- en dierenwereld op de Georgian Bay-eilanden. Bovendien kun je hier een levende massasauga-ratelslang bekijken. Dat zeldzame en met uitsterven bedreigde dier komt in dit park voor (zie over de dwergratelslang ook bij de natuurparken op de Bruce Peninsula). Er zijn veel moerassen, vennen en kleine meren, omzoomd door naaldbossen en loofbomen met vaak varens in hun schaduw. Het park is het hele jaar open, maar faciliteiten zijn alleen beschikbaar van half mei tot half oktober. Er kan gekampeerd worden.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada