Oost-Canada

Swipe

Midland

Langs Highway 12 bij Midland  ligt het grote moerasgebied Wye Marsh. Daar vlakbij en in het plaatsje zelf behoren een heropgebouwde missiepost, een gereconstrueerd inheems dorp en een martelarenkerk tot de interessantste bezienswaardigheden. De historie van de regio en belangrijke gebeurtenissen zijn in muurschilderingen vastgelegd.

Wye Marsh

Het moerasgebied Wye Marsh is een complex wetlands met wandelroutes door bossen en moerassen, kanoroutes en in de winter langlauf-loipes. Er is hier veel werk gemaakt van het terughalen van trompetzwanen. Die waren in dit gebied in 1989 bijna uitgestorven. Nu is hier een van de grootste trompetzwanen-kolonies van Ontario met zo’n 25 permanent aanwezige vogels en nog eens zestig die hier naar toe komen, maar zuidelijker overwinteren. Bij de ingang aan 16160 Highway 12 is het Wye Marsh Wildlife Centre. Dat wordt een van Canada’s meest vooraanstaande natuurcentra genoemd. Displays en panelen geven je informatie over flora en fauna in dit moerasgebied. Hier vandaan worden wandel- en kano-excursies gehouden in lengte variërend van drie kwartier tot twee uur. In het centrum zijn ook brochures met rondleidingen verkrijgbaar om zelf op stap te gaan.

Ste.-Marie among the Hurons

Aan de Wye Marsh grenst het museumdorp Ste.-Marie among the Hurons, meer precies aan 16164 Highway 12. Dit is een reconstructie van een versterkte missiepost die Franse jezuïeten-missionarissen er half zeventiende eeuw hadden gebouwd. Het diende als hun hoofdkwartier en als vluchtplek voor de inheemse mensen die tot het katholicisme waren overgegaan. De missiepost werd in 1639 gesticht. In 1648 verbleven hier 66 Fransen en dat was ongeveer een vijfde van de totale Europese bevolking in Nieuw-Frankrijk. De jezuïeten-nederzetting werd in dat jaar bestormd door Iroquois-strijders. Na de winter van 1648/1649 werden de aanvallen op de missiepost verhevigd hervat. Honderden Huron-mensen en enkele jezuïeten werden gevangen genomen en vermoord. De paters besloten toen dat het genoeg geweest was en vertrokken. Om te voorkomen dat de heilige grond in handen zou komen van die heidense Iroquois-mensen, werd de versterkte missiepost door de laatste vertrekkers in brand gestoken. Ste.-Marie among the Hurons werd weer door de wildernis opgeëist om pas half twintigste eeuw te worden teruggevonden. In 1967 kwam de nederzetting in gereconstrueerde vorm weer tot leven. Nu is het een druk bezocht openluchtmuseum met 28 bouwwerken, onderkomens en andere zaken om te bekijken. In enkele daarvan is meubilair neergezet of een werkplaats ingericht. Gekostumeerde medewerkers verzorgen demonstraties en geven uitleg. In een modern entreegebouw zijn een expositieruimte over de opgravingen en reconstructie-werkzaamheden en een theatertje met een multimediashow van circa twintig minuten over de voorgeschiedenis, het ontstaan en de neergang van het jezuïeten-fort. Dit openluchtmuseum is open van half mei tot half oktober.

Martyrs’ Shrine

Tegenover de toegangsweg naar de jezuïeten-vesting staat aan 16163 Highway 12 de martelaren-gedenkplaats Martyrs’ Shrine. Dat is een kerk die in 1926 is ingewijd ter herdenking van vijf paters en drie andere Fransen die in 1648 en 1649 waren omgekomen bij de Iroquois-aanvallen op Ste.-Marie among the Hurons. In een wit-grijs kerkgebouw boven op een heuvel is onder andere een museum met relikwieën van de vermoorde paters. Er achter ligt een park dat uitzicht geeft over het omringende, lager gelegen land en waarin een kruisweg is aangelegd met fonteinen, tuinen en monumenten. Het complex is open van half mei tot half oktober.

Huron Ouendat Village

Meer over de oorspronkelijke bevolking van deze regio kun je zien in het Huron Ouendat Village aan 549 Little Lake Park. Ook dit is een openluchtmuseum. Binnen een palissade-omheining zijn diverse bouwwerken en voorwerpen van de Huron-mensen, die zichzelf overigens Ouendat of Wendat noemden. Ook is er een museumpje met displays over hetgeen in dit gereconstrueerde kampement is te zien. Naar verluidt was dit Canada’s eerste herbouwde dorp van de oorspronkelijke bewoners. In juli en augustus worden ’s middags rondleidingen verzorgd. In de wintermaanden niet in de weekends toegankelijk.

Huronia Museum

Dit Huron-dorp behoort tot het Huronia Museum in Midland. Dat staat er naast en omvat een serie ruimtes die zijn volgepropt met oude en nieuwe spullen. Er zijn displays met elfduizend jaar oude voorwerpen van de oorspronkelijke bewoners van deze streek en met uitgebreide archeologische verzamelingen die bij opgravingen boven de grond zijn gekomen. Ook is er een galerie met kunstwerken van plaatselijke artiesten als W.J. Wood, Frank Johnston en Alexander Young Jackson van de Group of Seven (zie over dat Canadese kunstenaarscollectief ook de Group of Seven-pagina onder Algemene Informatie). 's Winters niet in de weekends geopend.

Muurschilderingen

Op tal van buitenmuren in het stadscentrum van Midland zijn grote muurschilderingen aangebracht. Meer dan dertig van zulke fresco’s vertellen een verhaal over het leven aan de oevers van Georgian Bay. Het wordt Ontario’s grootste buitengalerie genoemd. Op een honderd jaar oude graansilo aan de waterkant is half 2001 de grootste muurschildering van Noord-Amerika gereedgekomen: 24 bij 64 meter groot. In het toeristenbureau aan 208 King Street is een brochure verkrijgbaar met een beschrijving van alle fresco’s en een wandelroute er langs.

Town Docks

Vanaf de Town Docks, dat zijn de gemeentelijke aanlegsteigers in een haventje aan het eind van King Street, worden bootexcursies gemaakt naar dertigduizend eilanden in Georgian Bay. In het zomerseizoen maakt het motorschip Miss Midland hier vandaan cruises langs grote en kleine eilanden en door het nationale park Georgian Bay Islands voor de kust ten noorden van hier. Georgian Bay is de oostelijke helft van Lake Huron, een van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika.

Bouwsteen

Op weg naar Canada

De Rocky Mountains strekt zich uit van hoog in Canada naar ergens in het midden van de Verenigde Staten. Deze reusachtige bergketen...

v.a. 245.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada