Oost-Canada

Swipe

Penetanguishene

Uitkijkend op de baai Severn Sound, een van de uitstulpingen van Georgian Bay, ligt tegen Midland aan het plaatsje Penetanguishene. In de Algonquin-taal betekent dit zoiets als ‘plaats van het rollende witte zand’. Het is gesitueerd aan Penetanguishene Bay, een uitstulping van de Severn Sound.

Discovery Harbour

Aan de oever van die baai is een haventje volledig heringericht. Het kreeg de naam Discovery Harbour, haven van de ontdekking. Begin negentiende eeuw was hier het marine- en militaire complex His Majesty’s Naval Establishment on Lake Huron. De Britse militaire autoriteiten vonden dit een goede plek om hier vandaan Upper-Canada (het tegenwoordige Ontario) te beveiligen tegen eventuele aanvallen van Amerikanen. Nu is het een historisch openluchtmuseum met als trekkers twee replica’s van schoeners uit de negentiende eeuw, de Tecumseh en de Bee. De originelen van beide zijn hier gestationeerd geweest. Je kunt ze bezichtigen en ze maken rondvaarten van gemiddeld zo’n 2,5 uur langs een serie eilandjes in de Georgian Bay. De haven zelf bestaat uit enkele aanlegsteigers, een plankier langs de waterkant en gerestaureerde pandjes waar je kunt eten, drinken, winkelen of rondkijken in werk- en opslagplaatsen en officierenkwartieren uit half negentiende eeuw. Discovery Harbour ligt aan het eind van Jury Drive en is alleen in de zomermaanden actief.

Centennial Museum

Meer historie vind je in het Penetanguishene Centennial Museum aan 13 Burke Street, eveneens aan de oever van Penetanguishene Bay. Het is gehuisvest in een volledig houten general store uit 1875. Er zijn onder meer exposities van oude gereedschappen, machines, plaatselijke sporthelden, kunst en de houtindustrie. Ook is er een nagebouwde vergaderzaal van het gemeentebestuur anno 1891 en een gereconstrueerde brandweerkazerne.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada