Oost-Canada

Swipe

Peterborough

Zelf noemen ze zich de poort naar het Kawartha-merengebied en de toegang tot Cottage Country in de Canadese provincie Ontario: Peterborough. Dit is een middelgrote stad aan de rand van het vakantiegebied, op het kruispunt van transportwegen naar het westen en het oosten van Canada, centraal in het midden van het zuiden van Ontario. Het is ook uitgangspunt van tal van vaartochten over meren en rivieren. Een impressie van Peterborough is te bekijken op de eigen website van de auteur.

Peterborough Lift Lock

Een van de grootste toeristische trekpleisters van Peterborough is de Peterborough Lift Lock (liftsluis, sluislift, botenlift of scheepslift). Dit is een sluis in het Trent Canal, die in één keer een niveauverschil overbrugt van twintig meter. Ze was honderd jaar lang de hoogste botenlift van de wereld, tot in 2016 in de Yangtze-rivier in China een bijna zes keer zo hoge scheepslift in gebruik werd genomen. Het Trent Canal werd speciaal voor de liftsluis in Peterborough aangelegd en omzeilt de stroomversnellingen en een sterk verval in de Otonabee River. Het maakt deel uit van de Trent-Severn Waterway (zie hierna). In de sluis liggen twee grote bakken die met een hydraulisch systeem op en neer gaan. Rond het complex is een park aangelegd. Via een flink lange trap omhoog kun je in- en uitvarende schepen van bovenaf bekijken. De Lift Lock is van ongeveer half mei tot half oktober in bedrijf, afhankelijk van de waterstanden. Vanuit de jachthaven van Peterborough aan Little Lake worden twee uur durende rondvaarten gemaakt waarmee je de sensatie van deze liftsluis zelf kunt ervaren. De Peterborough Lift Lock is te vinden aan het eind van Hunter Street, in het oosten van de stad.

Trent-Severn Waterway

Bij de Peterborough Lift Lock is ook een informatiecentrum over de Trent-Severn Waterway en over de historie en werking van deze liftsluis. De Trent-Severn Waterway is een samenstelsel van rivieren, meren, kanalen en sluizen. Hij loopt van Port Severn aan de Georgian Bay in het westen naar Trenton aan de Bay of Quinte en die mondt uit in Lake Ontario in het oosten van de provincie. Het kost ongeveer een week om die hele lengte varend af te leggen. Dat komt onder andere omdat 44 sluizen moeten worden gepasseerd. Deze zijn nodig om een niveauverschil van bij elkaar circa 180 meter te kunnen overbruggen. Port Severn ligt ruim 176 meter boven zeeniveau. Vandaar gaat het eerst omhoog naar ruim 256 meter in Balsam Lake bij Kirkfield, en dan naar beneden, naar Trenton op bijna 75 meter boven zeeniveau. Behalve gewone sluizen en de Peterborough Lift Lock zijn er ook nog de botenrail Big Chute Marine Railway bij Port Severn en een kleinere botenlift bij Kirkfield. De hele waterweg is een nationaal monument en is daarom in beheer bij overheidsinstantie Parks Canada. In het informatiecentrum in Peterborough zijn onder andere veel foto’s en een film te zien over de bouw en de werking van dit sluizencomplex en de achtergrond van de vaarroute. Het is open van begin april tot half oktober.

Centennial Museum

Tussen de bossen verscholen aan de bovenkant van de Lift Lock, boven op Armour Hill aan 300 Hunter Street, is het historisch museum van Peterborough, het Centennial Museum and Archives. Hier kun je exposities zien over de geschiedenis, de mensen, de industrie en het tijdverdrijf in de regio, en displays over de oorspronkelijke bewoners, de eerste kolonisten en de ontwikkeling van de stad. Die heeft als bijnaam ‘The Electric City’. Dat komt omdat het naar verluidt de eerste plaats in Canada was waar elektrisch licht langs de straten kwam. Dat was half mei 1884. Bovendien kwamen hier de eerste elektriciteit opwekkende generatoren voor waterkrachtcentrales en de ontwerpen voor de eerste kernenergiecentrale van Canada vandaan. Dat heeft allemaal te maken met een grote fabriek van General Electric die hier is.

Canoe Museum

‘s Werelds grootste verzameling kano’s en kajaks kun je ook hier in Peterborough zien: in het Canadian Canoe Museum aan 910 Monaghan Road. Dat is gebaseerd op een collectie van de Canadese kano-deskundige prof. Karl Wipper van de University of Toronto. Het museum bezit meer dan zeshonderd kano’s en kajaks, waarvan er steeds ruim honderd tentoongesteld zijn. Ook zijn er zo'n duizend daaraan verwante zaken als peddels en sneeuwschoenen, afkomstig uit vele uithoeken van de Aarde. Een derde daarvan is inheems. Verder is er een werkplaats waar kano’s worden gemaakt en waar cursussen daarover worden gehouden. Dit museum is alleen met Kerstmis en Nieuwjaar gesloten.

Hutchison House

De man die de tegenwoordige standaardtijd met een indeling van de wereld in 24 tijdzones en een dagindeling van 24 uur heeft bedacht, sir Sandford Fleming, heeft hier in Peterborough zijn eerste stappen in Canada gezet. Hij was geboren in Schotland en emigreerde op 18-jarige leeftijd naar Canada. Hij woonde enige tijd bij zijn oom, de huisarts John Hutchison. Diens huis aan 270 Brock Street is nu het Hutchison House Museum. Het was in 1837 gebouwd als dokterspraktijk en is nu gerestaureerd en ingericht met meubilair en voorwerpen uit de tijd van Hutchison. Eén kamer is gewijd aan Fleming. Hier kun je onder andere landmeet-apparatuur, memorabilia en originele, door hem gemaakte kaarten bekijken. Buiten zijn tuinen met beplantingen in de stijl van de tweede helft van de negentiende eeuw. In de zomermaanden op maandag gesloten, daarbuiten dicht in de weekends. In juli en augustus wordt er 's middags Schotse thee geserveerd.

Reptile Zoo

Even ten oosten van Peterborough, aan de Trans-Canada Highway 7 op de hoek van 2206 Rural Route 3/County Road 38 Indian River, is de Indian River Reptile Zoo. Meer dan 250 reptielen en amfibieën zitten hier in bakken, achter glas en in omheinde stukken park. Daarbij zijn alligators, krokodillen, slangen, schildpadden en hagedissen. Naar eigen zeggen is hier Canada’s grootste verzameling ratelslangen en zou het een van de modernste reptielen-centra in de wereld zijn. Geen enkele van de aanwezige dieren is uit het wild gehaald of aangekocht. Het zijn allemaal beesten die door de Canadese autoriteiten in beslag zijn genomen, die van andere dierentuinen zijn overgenomen, of die door particulieren zijn geschonken omdat ze te groot voor in huis werden. Er is zowel een binnen- als een buitengedeelte. Bovendien is er een wandelroute door een stuk natuur met displays over reptielen die in Ontario voorkomen. Open van begin mei tot eind september.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada