Oost-Canada

Swipe

Wasaga Beach

Langs de zuid- en oostoever van Georgian Bay in de Canadese provincie Ontario liggen diverse nationale en provinciale natuurparken. Vele daarvan hebben ook campings en recreatieve activiteiten voor de vakantiegangers in Cottage Country. Aan de zuidoostelijke oever van Georgian Bay is de uitstulping Nottawasaga Bay en daaraan ligt een groot aantal populaire stranden. De zuidelijkste en een van de drukst bezochte is Wasaga Beach. Overigens is Georgian Bay de oostelijke helft van Lake Huron, een van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika.

Wasaga Beach Park

Bij Wasaga Beach ligt het Wasaga Beach Provincial Park. Dit is interessant omdat het, naar eigen zeggen, onder meer een van de langste zoetwater-stranden van de wereld omvat, zo’n veertien kilometer aan één stuk. Er achter ligt een duinengebied van vijfhonderd hectare dat zich in een U-vorm rond het strand uitstrekt. Dat is een overblijfsel van de oevers van het voormalige Lake Algonquin. Tijdens het smelten van de gletsjers aan het eind van de vooralsnog laatste ijstijd tienduizend jaar geleden was dat ontstaan. Het verdween echter weer omdat het land omhoog kwam toen de druk van de gletsjers weg was. Biologen hebben in dit park zo’n zevenhonderd soorten planten geteld waaronder wilde orchideeën, varens en korstmossen. Achter de duinen wisselen dennenbossen, eiken en veenmoerassen elkaar af.

Nancy Island

In dit natuurpark is ook de Nancy Island Historic Site. Hier is een museum over de historie en cultuur van het gebied. Dat staat op een zandbank midden in de Nottawasaga River. Je kunt er via een brug komen. Deze rivier was gedurende de Oorlog van 1812-1814 en kort daarna een aanvoerroute voor de Britse marine (zie over die oorlog ook de pagina over de War of 1812 onder Algemene Informatie). Op 14 augustus 1814 voerden Amerikaanse oorlogsschepen een aanval uit op de monding van de Nottawasaga River. Over die gebeurtenis gaat het in dit museum. Er zijn echter ook exposities over de scheepvaart op de Great Lakes. Belangrijkste attractie is evenwel het zeilschip Nancy, een schoener gebouwd in 1789. Deze boot was betrokken bij de bonthandel maar werd de oorlog ingehaald toen de Britten bevoorradingsschepen nodig hadden. Tijdens de aanval van de Amerikanen werd ze in brand geschoten. Het schip zonk midden in de rivier. In de loop der jaren ontstond er een zandbank tegenaan waaruit het eiland is gegroeid. Het wrak van de Nancy raakte in de vergetelheid tot de romp in 1911 werd ontdekt. In 1928 werd het wrak gelicht en op het eiland geplaatst. Er omheen werd dit museum gebouwd. In de zomermaanden is dat iedere dag open, daarvoor en daarna van eind mei tot half oktober alleen in de weekenden.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada