Oost-Canada

Swipe

Elliot Lake

Half twintigste eeuw waren goudzoekers actief in het gebied rond de Mississagi-delta, aan de noordoever van het North Channel in het meer Lake Huron bij de plaats Elliot Lake in Ontario, ten westen van Sudbury. Ze vonden geen goud maar wel sporen van uranium. Canada werd prompt de grote leverancier van dit radioactieve element voor de fabricage van atoombommen en het aandrijven van kerncentrales. Elliot Lake werd speciaal gebouwd voor de mijnwerkers en hun gezinnen en groeide uit tot 's werelds uranium-hoofdstad. Op het hoogtepunt waren er negen mijnbouwbedrijven actief. Nu zijn de mijnen uitgeput en allemaal gesloten. Tegenwoordig promoot de plaats zich als 'retirement resort', een plek om van je pensioen te genieten.

Nuclear and Mining Museum

Over dat Elliot Lake-uranium, over de mijnbouw en over het belang ervan voor deze gemeenschap is van alles te bekijken in het Nuclear and Mining Museum, ondergebracht in de kelderverdieping van het Lester B. Pearson Civic Centre in het centrum van de plaats aan Highway 108. Hier is de historie van stad en omgeving in exposities terug te vinden, vanaf de jaren van de bonthandel en de houtkap tot het eind van de uranium-winning. Het is van eind mei tot begin september alle dagen geopend, daarna alleen op werkdagen.

Gallery at the Centre

Dat Lester B. Pearson Civic Centre is een gemeenschapshuis maar ook een schouwburg, een expositiecentrum en een toeristenbureau. Bovendien is er de kunstgalerie Gallery at the Centre. Hier zijn kunstwerken en handvaardigheidsartikelen te zien van plaatselijke kunstenaars en handwerkslieden. Bij het tentoongestelde zijn schilderijen, fotografie, glas-in-lood, textiel, sieraden, houtsnijkunst en aardewerk. Gesloten op zondagen en maandagen.

Deer Trail

Elliot Lake is een kleine stad in het groen. De nabijheid van 170 meren, volgens sommigen zelfs minstens vierduizend als alle waterwegen worden meegeteld, maakte dat de toeristische industrie er voet aan de grond kreeg. Er kwamen enkele vakantie-oorden en er werden beschermde natuurparken met campings ingesteld. De ligging aan een meer heeft er ook voor gezorgd dat de plaats zelf beschikt over twee stranden binnen de bebouwde kom. De schoonheid van de omliggende wouden en meren is het best te bekijken door de Deer Trail te volgen, het herten-traject. Dat is een 120 kilometer lange, met de auto te rijden route die in een driehoek wegen rond Elliot Lake volgt. Het traject voert je onder andere langs de Fire Tower Lookout en het Mississagi Provincial Park. De boswachters van overheidsinstantie Ontario Parks noemen dat laatste een weinig bekende schat die vergelijkbaar is met Algonquin Provincial Park zoals dat in de jaren 1940 en 1950 was. De tocht vergt drie tot vier uur en gaat langs prachtige uitzichten, hoge heuvels, reusachtige rotsen en talloze meren. In het Lester B. Pearson Civic Centre is het toeristenbureau Elliot Lake Welcome Centre en daar kun je een routebeschrijving krijgen.

Manitoulin Island

Overigens ligt ongeveer halverwege Sudbury en Elliot Lake het plaatsje Espanola. Daar is een weg zuidwaarts die via een vaste oeververbinding toegang geeft tot Manitoulin Island. Dat is een vakantie-eiland waar ook enkele inheemse reservaten en bezienswaardigheden zijn. Zie over Manitoulin Island in het meer Lake Huron op de grens met de baai Georgian Bay in de Canadese provincie Ontario het aparte menusegment.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada