Oost-Canada

Swipe

Killarney Provincial Park

Ten zuidwesten van Sudbury in het nabije noorden van de Canadese provincie Ontario ligt het grote natuurgebied Killarney Provincial Park. Highway 637 gaat daar doorheen en eindigt in het dorpje Killarney aan de baai Georgian Bay. Dat plaatsje wordt idyllisch omgeven door de witte kwartsrotsen van de La Cloche Mountains en is een uitgangspunt voor veel excursies in het park. Het is een vissersdorp dat zich nu vooral richt op het toerisme. Er zijn enkele exploitanten die tochten organiseren over meren en door natuurgebieden.

Wild Clover Honey

Behalve met toerisme houden de inwoners zich ook bezig met de productie van Wild Clover Honey, honing van wilde klaver. Ze maken dat van de nectar van klaver; het wordt dus niet uit een bijenkorf gehaald. Dat kan echter alleen aan het eind van het voorjaar, als de klaver in bloei staat. De voorraden klaver-honing zijn dus beperkt.

Killarney Museum

In het Killarney Museum aan 29 Commissioner Street kun je over die klaver-honing en over de historie van de regio meer zien. Dat zit in een blokhut die in 1985 door enkele plaatselijke inwoners hier is neergezet. Er zijn exposities te zien over de bosbouw, de vallenzetterij, de bonthandel en de visserij. In displays zijn gereedschappen tentoongesteld die gebruikt werden bij die bezigheden. Ook zijn er vitrines over plaatselijke sporthelden en hun prestaties, over de eerste kolonisten en hun families, over de kerk in de gemeenschap, over de inwoners van Killarney die als militairen voor Canada dienst hebben gedaan in verre buitenlanden, en over de historie en de ontwikkelingen van Killarney.

Old Jailhouse

Tot het museum behoort ook de Old Jailhouse, de oude gevangenis, aan Charles Street, schuin achter de museumblokhut. Deze is gebouwd in 1886 en is een vierkante blokhut waarin oorspronkelijk vier gevangenencellen en een dagverblijf zaten. Nu zijn er nog twee cellen. Daar zitten de originele zware houten deuren nog voor en voor sommige ramen zitten ook nog de originele tralies. Nadat het gemeentebestuur er jarenlang raadskamers in had, is in 1967 er het Killarney Museum in ondergebracht. Toen dat in 1985 een eigen blokhut kreeg, werd van de Old Jailhouse een ruimte gemaakt waar souvenirs, artikelen van plaatselijke handwerkslieden en kunstenaars, en spullen over Killarney worden verkocht. Daarbij is ook de klaver-honing Wild Clover Honey.

Killarney Park

Voor je in het dorpje Killarney bent, kom je door het provinciale natuurgebied Killarney Provincial Park. Dat wordt een ‘kroonjuweel met een grote hoeveelheid schatten’ genoemd. Naar de overheidsinstelling Ontario Parks zegt, is het een reservaat met de mooiste meren en een majestueuze bergachtige wildernis. Het is gelegen aan de noordoever van Georgian Bay (de oostelijke helft van Lake Huron en dat is een van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika) net ten oosten van de vasteland-verbinding naar Manitoulin Island. De hoofdingang van het park is aan Highway 637.

Canadian Shield

De La Cloche Mountains vormen de kern van dit park. Die stralen een witte kleur uit door kwarts dat er in de bodem zit. Naar verluidt is het een van de oudste bergruggen ter wereld. De korrelige kwarts houdende rotsen zijn naar men zegt meer dan 3,5 miljard jaar oud. Er zijn ook wat jongere plateaus: rode granieten rotsen van zo’n anderhalf miljard jaar oud. Het is allemaal onderdeel van het precambrische Canadian Shield (zie bij geschiedenis onder Algemene Informatie voor meer over dat Canadese schild). Gesteld wordt dat deze bergen ooit hoger waren dan de tegenwoordige Rocky Mountains in het westen van Canada en de VS. Tijdens ijstijden schraapten heen en weer glijdende gletsjers de toppen van de bergen af en vulden ze de dalen met rotsen en kiezels. Heuvelruggen en verhogingen in het landschap geven de plaatsen aan waar de oevers waren van nu verdwenen smeltwatermeren. Het park is tamelijk gewild bij kampeerders en natuurliefhebbers.

Trails

Er zijn wandelroutes voor zowel korte als meerdaagse tochten. Die voeren je onder andere naar bergruggen en rotsplateaus, moerassen, vennen, wetlands, beverdammen, rotsen aan de oever van Georgian Bay waaraan grote zwarte metalen ringen zitten die dienden voor het vastleggen van schepen die hout kwamen halen, achtergebleven oude en verroeste ‘tar vats’ (teervaten of pektonnen van vissers die ooit hun katoenen netten met pek insmeerden), en George Island met een silicium-mijn. Verder is er een camping. Bij de kampwinkel daarvan kun je kano's huren.

Group of Seven

Het Killarney Provincial Park wordt een voorbeeld genoemd van het klassieke Canadese landschap: oeroude rotsen, dennenbomen waarvan de kruinen naar één kant overhellen door de wind die voortdurend uit dezelfde richting waait, meren op de voorgrond waaruit stukken rots steken, ruige witte bergen in de achtergrond. De parkwachters verkondigen graag dat het lijkt of je hier naar een schilderij van de Group of Seven kijkt. Men zegt dat dit kunstenaarscollectief gezorgd heeft voor de instelling van het park. In de jaren 1920 zijn diverse leden hier geweest, waaronder Frank Carmichael, Arthur Lismer, Alexander Jackson en het tweede-generatie-lid Alfred Casson. Zij troffen er het klassieke Canadese landschap aan dat zo karakteristiek is voor de schilderijen uit de beginjaren van de groep. Op hun aandrang en met hun hulp werd in 1933 een stukje terrein hier tot beschermd natuurgebied verklaard. In 1964 werd ruim één miljoen hectare als een wildreservaat aangewezen. Nog altijd komen veel kunstenaars naar het park om er te schetsen en te schilderen. Zie over de Group of Seven ook de pagina over beeldende kunst onder Algemene Informatie.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada