Oost-Canada

Swipe

North Bay

Even terug naar 28 mei 1934. Corbeil, vlak bij North Bay aan de rand van het Nabije Noorden in de Canadese provincie Ontario, is in rep en roer. Elzire Dionne heeft net het leven geschonken aan vijf dochters. Zij zijn een identieke vijfling en dat is een wereldgebeurtenis. Een paar dagen later meldt vader Oliva dat ze kerngezond zijn en zullen blijven leven. Behandelend arts dr. Allan Dafoe noemt het een wonder. Voor zover bekend was nog nooit eerder een vijfling geboren en zeker niet eentje die in leven was gebleven. Ze moesten een maand in primitieve couveuses doorbrengen en, zo gaat het verhaal, hun longen waren zo klein dat ze iedere dag een scheutje verdunde rum kregen om de ademhaling te helpen...

Dionne Quints Museum

Het huisje waarin de vijfling van Elzire Dionne is geboren, is nu een museum, het Dionne Quints Museum. De vijf werden de Quintuplets genoemd: de meisjes Annette, Cécile, Émilie, Marie en Yvonne. De geboorte was in die tijd zo’n grote bijzonderheid, dat de overheid van Ontario dacht er goed aan te doen hun opvoeding in handen van deskundigen te stellen om hun gezondheid en belangen te beschermen. Er werd een apart gebouw voor ze neergezet met alle voorzieningen, zodat ze voor onderwijs en andere zaken niet naar buiten hoefden. Stel je voor dat ze ergens bacteriën zouden oplopen... Door de grote belangstelling vanuit de hele wereld werd dit gebouw een toeristische attractie, Quintland, en die heeft in totaal zo'n drie miljoen belangstellenden getrokken. De vijfling kon van achter een grote etalageruit bekeken worden; net zoals je nu soms chimpansees of gorilla's in het nachtverblijf van een dierentuin kunt aanschouwen. Na veel juridisch getouwtrek kregen de ouders uiteindelijk in 1943 weer de voogdij over hun kinderen terug. In het Dionne Quints Museum kun je dit verhaal in voorwerpen, meubels en foto’s bekijken. Er zijn tal van spullen die van de Dionne-familie waren, inclusief speelgoed van de meisjes. Overigens staat het huisje niet op zijn oorspronkelijke locatie in Corbeil. Het werd verplaatst naar een toeristisch punt aan de rand van North Bay, aan Highway 11 op de hoek met 1375 Seymour Street. Het is een klein museum dat van half mei tot half oktober open is. In het Quintland-gebouw zitten tegenwoordig kantoren.

Toeristenbureau

Naast het Dionne Quints Museum staat het plaatselijke toeristenbureau. Daar zijn veel boeken en souvenirs verkrijgbaar over de Dionne-vijfling. En natuurlijk over North Bay en omgeving zelf. Het staat aan 1375 Seymour Street, op de hoek met Highway 11, en is het hele jaar, alle dagen open.

Callander Bay Museum

Meer over de Dionne-vijfling en vooral over de dokter die de eerste jaren over hun gezondheid heeft gewaakt, is te vinden in het Callander Bay Heritage Museum aan 107 Lansdowne Street even ten zuiden van North Bay bij Callander. Dat is gehuisvest in de voormalige woning en praktijk van dokter Allan Dafoe. Diens apotheek is nog aanwezig, ingericht met originele flessen en potten en andere attributen. Ook kun je hier exposities zien over de historie van dit dorp en omgeving. Open van half mei tot eind september, niet op maandag.

North Bay Area Museum

Stichting en ontwikkeling van North Bay zelf zijn te bekijken in het North Bay Area Museum aan 100 Main Street East. Hier zijn exposities over stad en regio. Daarbij zijn ook displays over de ontsluiting van het nabije noorden van Ontario. Het is gesticht in 1973 en heeft sindsdien vele verzamelingen met plaatselijke en regionale items aangelegd. In de museumwinkel zijn artikelen daarover verkrijgbaar. Daarbij zijn onder andere veel boeken over de lokale geschiedenis, ansichtkaarten, posters en nostalgisch getinte voorwerpen als oud speelgoed en modelauto's.

Canadian Forces Museum

In North Bay is een grote luchtmachtbasis met radarinstallaties en communicatiecentrales voor het Noord-Amerikaanse luchtverdedigingscommando NORAD (North American Aerospace Defence Command). Over dat militaire belang is van alles te zien in het Canadian Forces Museum of Aerospace Defence. Dat is naar ze zelf zeggen het enige museum in Canada dat helemaal is gewijd aan de verdediging van het luchtruim. Er zijn exposities over onder meer de twee wereldoorlogen van de twintigste eeuw, radarlinies, observatie-eenheden, NORAD, ondergrondse commandocentrales en uitrustingen van luchtmachtsoldaten. Het is te vinden op het zowel voor militaire als burgerluchtvaart gebruikte vliegveld Jack Garland Airport. De entree is aan Northolt Road. Buiten het zomerseizoen is dit museum alleen op zaterdagmiddagen open.

Waterfront

Downtown North Bay ligt aan Lake Nipissing, in grootte het vijfde meer van Ontario als je de Great Lakes niet meetelt. Daar langs loopt een drie kilometer lange waterfront-boulevard. Ook zijn hier aanlegsteigers voor onder andere het cruiseschip New Chief, ook wel Chief Commanda II genoemd. Met die boot kun je rondvaarten maken over Lake Nipissing. Verder vind je aan het waterfront onder meer ook de antieke draaimolen North Bay Heritage Carousel en een spoorlijntje waarop miniatuur stoom- en diesellocomotieven rijden.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada