Oost-Canada

Swipe

Pembroke

De oostelijke toegangsroute naar het Nabije Noorden van de Canadese provincie Ontario loopt langs de noordoostkant van het natuurgebied Algonquin Park en gaat stroomopwaarts langs de Ottawa River.

Vloeibare achtbaan

Even voor (ten oosten van) de aardige plaats Pembroke zit in de Ottawa River een flinke haarspeldbocht met tal van stroomversnellingen die wildwatervaren mogelijk maken. Dit deel van de rivier wordt daarom ook wel de 'liquid roller coaster' genoemd, de vloeibare achtbaan. Het grootste verval is in de buurt van Foresters Falls, Beachburg en LaPasse. Daar zijn de Coliseum Rapids en in het voorjaar kunnen die tot zes meter hoge golven hebben. Diverse bedrijven verzorgen tochten hierheen, zowel met snelle motorboten als met kano’s en rubbervlotten. Je komt langs eilanden, recht omhoog stijgende granieten rotswanden, inhammen, verborgen stranden en woeste naaldboomwouden. Dat kan ook vanuit Pembroke. Informatie bij het bureau voor toerisme in het stadhuis aan 1 Pembroke Street East, tel. +1-613-735-6821. De Ottawa River zelf is overigens in juli 2016 door de Canadese overheid verheven tot beschermd nationaal monument, onder andere vanwege deze waterfenomenen, maar ook door de historische, culturele en biologische bijzonderheden.

Heritage Murals

In Pembroke zelf zijn in het centrum tal van muren voorzien van fresco’s die een blik geven in het verleden van het plaatsje. De eerste verschenen in 1990 en in 2012 waren er 33. Nog altijd komen er nieuwe bij. Het is niet onmogelijk in de zomermaanden kunstschilders te zien die bezig zijn met weer een nieuwe muurschildering. Deze fresco's laten wat zien over de historische en culturele ontwikkeling van Pembroke sinds de Franse ontdekkingsreiziger en cartograaf Samuel de Champlain in 1613 deze regio in kaart bracht.

Champlain Trail Museum

Over het ontstaan van Pembroke in 1828 en de groei tot wat nu een stad van circa vijftienduizend inwoners is, zijn exposities te zien in het Champlain Trail Museum aan 1032 Pembroke Street East. Het gaat om voorwerpen uit de achttiende en negentiende eeuw. Rond het gebouw is een openluchtmuseum met onder andere een schoolgebouw met een klas, een ingerichte blokhut van kolonisten uit 1840, een kerkje uit 1879, een bakoven, een rokerij, een werkplaats, boerenschuren en rijtuigenstallingen. Dit museum is van begin mei tot begin oktober open van dinsdag tot en met zaterdag, in juli en augustus alle dagen.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada