Oost-Canada

Swipe

Temagami

De weg van North Bay naar het noordelijker gelegen Timmins in het Nabije Noorden van de Canadese provincie Ontario wordt de Golden Route genoemd, de gouden weg. Dat heeft alles te maken met de vondst van goud, zilver en andere mineralen. Die trokken tal van avonturiers en mijnbouwers naar deze streek. Houthakkers wisten haar ook te vinden. Er werden nederzettingen gebouwd, maar die werden later, na het uitputten van de mijnen en de bomenvoorraden, grotendeels weer verlaten. Nu zijn het dorpen waar toeristen neerstrijken voor avontuurlijke tochten de wildernis in.

Zo’n dorp waar vandaan vistrips en kano-excursies worden ondernomen en in de herfst jachtpartijen worden georganiseerd, is Temagami ten noorden van North Bay en gelegen aan de Trans-Canada Highway 11. Dat is nu zo, maar dat was een eeuw geleden ook al zo. Het is eind negentiende eeuw ontstaan toen avontuurlijke toeristen uit het zuiden van Ontario dit gebied ontdekten. Schilders en dichters begonnen er lyrische kunstwerken over te maken. Tot die tijd was het een bivakkeerplaats voor inheemse bonthandelaren. Overigens is Temagami een Ojibway-woord voor ‘diep water bij de oever’.

Grey Owl

Naar verluidt was Archie Belaney een van die avonturiers. Die verbleef hier van 1906 tot 1910 en ontwikkelde zich tot natuurbeschermer en gids. Belaney was Engelsman van geboorte maar ging zich Grey Owl noemen en zich voordoen als zoon uit een huwelijk van een Schotse vader en een Apache-moeder. Hij huwde de Iroquois-vrouw Anahareo en schreef boeken over natuurbehoud. Die kregen in Europa veel bekendheid en hij werd regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen daarover. Overigens heeft Grey Owl/Belaney op diverse plaatsen in centraal-Canada gewoond. In het Finlayson Point-park hier bij Temagami (zie hierna) is een gedenkplaat neergezet ter ere van deze, naar hier wordt gezegd, Engelse bedrieger en natuurbeschermer.

Finlayson Point Park

Wat herinneringen aan die tijd van Grey Owl zijn te bekijken in het kleine Finlayson Point Museum. Dat staat in het Finlayson Point Provincial Park, gelegen op een schiereiland in het meer Lake Temagami ten westen van het dorp. Het gaat om displays over de geschiedenis van, en de flora en fauna in het gebied. Er is een parkwinkel bij waar ook souvenirs, boeken en topografische kaarten verkrijgbaar zijn. In het park is één uitgezette wandelroute, de Discovery Trail. Deze is één kilometer lang en voorzien van veertien informatiepanelen over de geologie van het park en de bomen en planten die er zijn. In de zomer heb je een goede kans er korhoenderen te zien. Ook elanden, zwarte beren, konijnen, vossen en eekhoorntjes zitten in de wouden. Vissen is hier een populaire bezigheid evenals het maken van kanotochten. Finlayson Point wordt de toegangspoort genoemd naar duizenden kilometers van kanoroutes. Je kunt dan onder andere naar Ishpatina Ridge, met bijna zevenhonderd meter Ontario's hoogste punt. Kano's zijn in het park te huren. Toegang is vanaf Highway 11 ten zuidwesten van Temagami. 

Obabika Rover Park

Honderden meren en zo'n veertienhonderd eilanden zijn bereikbaar vanuit het dorp Temagami. Aan de oevers van al dat water zijn dichte wouden met oude, gigantisch hoge pijnbomen en waarin miljoenen jaren oud rotsgesteente aan de oppervlakte komt, behorend tot het Canadian Shield (zie ook de pagina over het Canadese schild bij geschiedenis onder Algemene Informatie). Meer dan zesduizend jaar voor Christus verbleven mensen al in dit gebied, zo is gebleken uit opgegraven voorwerpen en gevonden rotstekeningen. Je bent hier midden in wat vroeger Ojibway-land was. Een van de belangrijke routes van dit inheemse volk liep door wat nu Obabika Rover Provincial Park is. Dat is een ruim 20.500 hectare groot natuurgebied ten noordwesten van Temagami, met delen die van grote spirituele waarde zijn voor de Teme-Augama Anishnabe-mensen. Voorouders van deze nog altijd bestaande inheemse groep trokken al meer dan drieduizend jaar geleden door deze streek over voetpaden en via kanoroutes; een netwerk dat ze 'nastagwan' noemden. Het is een van de grootste en oudste inheemse trajecten die tegenwoordig in Canada nog bekend zijn.

Pijnbomen

Het park is bovendien bijzonder omdat het de grootste concentraties heeft van de met uitsterven bedreigde oorspronkelijke begroeiing van pijnbomen in de wereld. Naar verluidt is hier circa een kwart van de huidige totale wereldvoorraad. Het gaat om exemplaren die tussen 130 en driehonderd jaar oud zijn, hoger zijn dan 35 meter, en een diameter hebben van meer dan een meter. Grote delen van het park zijn nog nooit door mensenhanden aangeraakt, vooral aan de noordzijde van het meer Lake Obabika. Je kunt er dan ook alleen per kano of watervliegtuig komen. Onderzoekers van over de hele wereld komen hier naartoe voor meerdaagse excursies en om te helpen bij het verzamelen van wetenschappelijke gegevens ter bescherming van het gebied. Behalve percelen met deze unieke bomen vind je hier ook wetlands en moerassen, rotsachtige oevers aan meren en rivieren die worden gevoed door ijskoude waterbronnen. In en langs de natte gebieden zitten veel elanden. Je komt hier in een stilte-paradijs waar gouden adelaars, visarenden, blauwe reigers, dwergvalken en woudzangers ongemoeid het luchtruim doorklieven. Houthakkers hebben op enkele plaatsen in de buurt van rivier- en meeroevers kampen gehad waar nu nog wat resten van te zien zijn. Voor moderne avonturiers zijn er een paar plekken waar je mag kamperen en waar je met je kano's en bagage van het ene meer naar het andere kunt lopen. Voorzieningen zijn er verder niet; ervaring in zelfstandig kamperen en kanoën plus een vergunning zijn vereist. Informatie daarover bij overheidsinstelling Ontario Parks in Temagami, tel. +1-705-569-3205.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada