Oost-Canada

Swipe

Brockville

De oostelijke poort naar de Thousand Islands in de Canadese provincie Ontario is Brockville. Ook hier worden vanuit de haven diverse cruises gemaakt door het gebied van de duizend eilanden. Zie over de Thousand Islands ook de aparte pagina. Maar Brockville heeft meer.

Spoortunnel

De plaats kan zich erop beroepen de oudste spoorwegtunnel van Canada te hebben. Op 31 december 1860 reed de eerste trein er doorheen. Bij Brockville was destijds de aanlegplaats voor een veerboot naar het Amerikaanse Ogdensburg en daar moest de trein bij uitkomen. Downtown Brockville ligt echter op een flinke rots-richel. Daar moest de spoorlijn dan maar doorheen, zo besloten de ingenieurs en planners, onder het stadscentrum door. Vanaf de waterkant tot aan King Street kwam er een tunnel van iets meer dan een halve kilometer lang en 4,25 meter hoog en breed. Om te voorkomen dat koeien en andere dieren de onderaardse spoorweg zouden ingaan, werd hij ‘s nachts afgesloten met grote eikenhouten deuren. Half twintigste eeuw was de tunnel overbodig en te klein geworden. In 1954 ging de laatste trein er door. Nu is hij onderdeel van het Armagh Sifton Price Park langs de haven. De rails houden gewoon op. Je kunt een stukje van de tunnel inlopen. Panelen geven informatie en in een oude personeelswagen (een caboose) van Canadian Pacific Railway zijn displays te zien over leven en werken van het treinpersoneel in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Victoria Hall

Er ontstond heel wat bedrijvigheid rond de tunnel. In 1862 begon men Victoria Hall er bovenop te bouwen. Daarin kwamen onder meer het stadhuis, het politiebureau, een overdekte markt en een concertzaal. Het werd in 1864 in gebruik genomen. De rook van de stoomlocomotieven die door de tunnel gingen, werd afgevoerd via schoorstenen dwars door dat gebouw heen. Tegenwoordig zit alleen het gemeentebestuur er nog in. In de hal van het stadhuis, te vinden aan 1 King Street West, staan en hangen werkstukken van plaatselijke en regionale kunstenaars.

Brockville Museum

In het Brockville Museum kun je hierover en over andere historische en culturele zaken exposities bekijken. Het is gevestigd in het Beecher House aan 5 Henry Street. Dat is een monument van twee verdiepingen, gebouwd rond 1790 door Daniel Jones die het in 1824 overdeed aan de Amerikaanse loyalist Isaac Beecher. De architectuur wordt een goed voorbeeld genoemd van de bouw in New England voor de Amerikaanse onafhankelijkheid. Binnen is het voornamelijk Victoriaans ingericht en kun je zaken zien die betrekking hebben op de plaatselijke geschiedenis, industriële activiteiten en het leven aan de rivier. In de zomermaanden is het alle dagen open, daar buiten niet in de weekends.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada