Oost-Canada

Swipe

Cornwall

Vluchtende Amerikanen die tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van de VS loyaal waren gebleven aan de Britse troon, kwamen eind achttiende en begin negentiende eeuw onder andere terecht in de uiterste oosthoek van de Canadese provincie Ontario. Daar stichtten ze Cornwall. Zie over die vluchtende Amerikaanse loyalisten ook de pagina over het tweede Verdrag van Parijs bij geschiedenis onder Algemene Informatie. Cornwall heeft zich sindsdien ontwikkeld tot het administratieve en educatieve centrum voor deze regio. Tegenwoordig wonen er zo’n vijftigduizend mensen. Een flink deel daarvan is Franstalig.

United Counties Museum

Over het ontstaan van Cornwall kun je het een en ander zien in het United Counties Museum. Dat is gevestigd in het Wood House aan 731 Second Street West, onderdeel van de Waterfront Walking Tour in Lamoureux Park. Hier vandaan worden ook rondleidingen verzorgd door de binnenstad van Cornwall. Het tentoongestelde gaat terug tot de tijd van de komst van de Europese kolonisten met veel aandacht voor de Amerikaanse loyalisten en de bouw van de St. Lawrence Seaway. ’s Winters en op maandag en dinsdag gesloten.

Native North American Museum

Uiteraard noemden inheemse mensen ook deze hoek van Canada hun thuis voor er Europeanen kwamen. Voorwerpen uit het leven en de cultuur van Iroquois-, Cree- en Ojibway-mensen zijn tentoongesteld in het Native North American Travelling College Museum op Cornwall Island, in het Akwesasne-reservaat van het Mohawk-volk. Het maakt deel uit van een reconstructie van een inheems dorp met longhouses, een palissade en andere bouwwerken. Er is veel te zien over inheemse kleding, dans en muziek. Het museum is echter alleen overdag op werkdagen open. Overigens wordt hiervoor ook de naam Ronathahonni Cultural Centre gebruikt.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada