Oost-Canada

Swipe

Iroquois

Bij de bouw van de St. Lawrence Seaway in de eerste helft van de twintigste eeuw was in het westelijke stuk van de St. Lawrence River in de Canadese provincie Ontario ook een groot stuwmeer gepland om als buffer te dienen voor waterkrachtcentrales. Een groot gebied in dit oostelijkste deel van Ontario zou daardoor onder water komen te staan. In verband daarmee moesten enkele dorpen verdwijnen. Zie over deze waterweg ook bij verkeer en transport onder Algemene Informatie. Over dat onder water gekomen land kun je meer lezen bij Long Sault. Het nauwelijks twaalfhonderd inwoners tellende Iroquois was een van de slachtoffers. Het werd bijna helemaal gesloopt en een stuk verder landinwaarts weer opgebouwd.

Carman House

Slechts drie van de 155 panden konden op hun originele plek blijven staan. Eén daarvan was Carman House aan Carman Road, vlak bij een jachthaven. Dat is nu ingericht als museum. Het is een stenen huis uit 1815, gebouwd door de loyalisten-familie Carman. In dit museum zijn exposities te zien over het leven in het oude Iroquois. Alleen in juli en augustus open.

Iroquois Lock

Iroquois ligt aan het Iroquois Canal. Dat 550 meter lange kanaal is onderdeel van de St. Lawrence Seaway en bestaat voor ongeveer de helft uit een sluis, de Iroquois Lock. Deze wordt de toegangspoort naar de Grote Meren genoemd. Er is een uitkijkplatform bij waar je een aardig overzicht hebt op het sluizencomplex en de schepen die hier geschut worden. Daarbij zijn ook gigantische oceaanstomers. Die doen er zo'n 45 minuten over om door de sluis te komen. Ook de stuwdam in de rivier is hier te zien. Van ongeveer eind december tot circa half maart is de waterweg dichtgevroren en is scheepvaart niet mogelijk.

Bouwsteen

Op weg naar Canada

De Rocky Mountains strekt zich uit van hoog in Canada naar ergens in het midden van de Verenigde Staten. Deze reusachtige bergketen...

v.a. 245.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada