Oost-Canada

Swipe

Morrisburg

Voor de verwezenlijking van het deel van de St. Lawrence Seaway in de St. Lawrence River in de Canadese provincie Ontario moesten complete dorpen en boerderijen verdwijnen of verplaatst worden. Zie daarover ook de pagina's over Long Sault en Iroquois. Sommige bouwwerken waren historisch zo interessant, dat die naar een openluchtmuseum bij Morrisburg werden overgebracht.

Upper Canada Village

Dat openluchtmuseum is Upper Canada Village. Dat is te vinden aan 13740 County Road 2 (voorheen Highway 2). Het is een levend museumdorp van rond 1860 met circa 35 bouwwerken die van overal uit de omgeving hier naartoe zijn overgebracht. In bijna alle panden zijn gekostumeerde medewerkers present. Ze geven uitleg, vertellen over wat je kunt zien en spelen vaak de vroegere bewoners van het gebouw waar ze zitten. In een eenklassig schooltje worden demonstraties gegeven in lesgeven anno half negentiende eeuw. Een transportmuseum is ondergebracht in de Kirkwood Barn. De bouwwerken staan meestal op enige afstand van elkaar. Er moet dus best wat gelopen worden. Upper Canada Village is open van eind mei tot begin oktober. Bovendien is er van eind november tot begin januari het winterfestival ‘Alight at Night’. Dan zijn meer dan 75.000 lampjes opgehangen aan en in de bouwwerken, bomen en omheiningen. Daar kun je iedere week van donderdag tot en met zondag naar gaan kijken en met een ouderwetse arrenslee een tochtje door het museumdorp maken.

Crysler Hall

Ook de bouwwerken op de landerijen van Crysler’s Farm moesten plaatsmaken voor de St. Lawrence Seaway. Eén daarvan, een grote villa uit 1848, werd weer opgebouwd op het terrein van het openluchtmuseum Upper Canada Village. In deze Crysler Hall kun je exposities zien over de verdwenen dorpen langs de St. Lawrence Seaway en over hoe het er in deze regio rond 1860 heeft uitgezien. Achter het gebouw is een verzonken tuin waarin planten staan die eveneens zijn gered van de overstroming door het Seaway-water. Ook een general store (een soort mini-warenhuis) van Crysler is overgebracht naar het openluchtmuseum. Crysler's Farm heeft een bijzondere betekenis vanwege de veldslag die daar in 1813 is gevoerd (zie hierna).

Heritage Park

Monumenten die met dat voor de zeeweg overstroomde, verdronken land te maken hebben, zijn geplaatst in het Heritage Park. Dat is te vinden voor de ingang van het openluchtmuseum Upper Canada Village. Het gaat om het Pioneer Memorial, het Loyalist Memorial en het Battle of Crysler’s Farm Monument. Pioneer Memorial is een muur waarin grafstenen zijn verwerkt die afkomstig zijn van de kerkhoven die onder water kwamen door de aanleg van het stuwmeer. Loyalist Memorial is een beeld dat de bijdragen eert van de gevluchte Amerikaanse loyalisten aan de ontwikkeling van deze regio. De Battle of Crysler’s Farm is een bezoekerscentrum over een veldslag die werd gestreden op 11 november 1813, gedurende de War of 1812 tegen de Amerikanen, en die door de Canadezen en Britten werd gewonnen.

Prehistoric World

Van een heel ander soort bezienswaardigheid is Prehistoric World. Daar zijn dinosaurussen en andere prehistorische dieren te zien. De broers Paul en Serge Dupuis hebben dat opgezet aan Upper Canada Road. In een natuurpark hebben ze meer dan 55 levensgrote beelden neergezet: van kleine amfibieën tot een mammoet en de reusachtige brontosaurus, alle op ware grootte. Ze zijn allemaal van gewapend beton gemaakt en zijn stuk voor stuk ware kunstwerken. De makers voelen zich meer artiesten dan zakenlieden en dat zie je aan het park. Het is dagelijks open van eind mei tot begin september.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada