Oost-Canada

Swipe

Prescott

Liefhebbers van oude forten kunnen terecht in Prescott, aan de historische Highway 2 in de Canadese provincie Ontario. Hier heeft Fort Wellington gestaan. Er zijn enkele restanten van gerestaureerd.

Fort Wellington

De Britten bouwden Fort Wellington gedurende de War of 1812 om een invasie van Amerikaanse legers te weerstaan (zie over die Oorlog van 1812-1814 de aparte pagina bij geschiedenis onder Algemene Informatie). In 1813 en later in 1838 en 1866 lukte dat inderdaad. Prescott was een belangrijke scheepsoverlaadplaats en had dus een strategische waarde. Tot 1869 heeft het fort een militaire rol gespeeld. Soldaten zijn er nog tot 1923 gelegerd geweest. In 1925 werd het tot nationaal historisch monument verklaard, het eerste in Ontario. Nu vind je er een nagenoeg vierkant complex van muren en aarden wallen met ertussen een droge gracht en binnenin een blokhuis en nog enkele kleinere bouwwerken. Het is allemaal gerestaureerd naar de situatie in 1846. Gekostumeerde lieden verzorgen rondleidingen en geven demonstraties en uitleg. Het fort is open van half mei tot half oktober van donderdag tot en met maandag, van begin juli tot begin september dagelijks. De ingang is aan 370 VanKoughnet Street.

Windmolen

Buiten de vestingmuren, iets naar het oosten aan Windmill Point Road, staat het restant van een stenen windmolen. Deze dateert uit 1822. In november 1838 trokken zo’n vijfhonderd gewapende Amerikanen en Canadese rebellen er in om deze als uitvalsbasis te gebruiken voor de verovering van Fort Wellington. Doel was een Amerikaanse invasie te forceren om Canada te bevrijden van de Britse overheersing. Hier werd gedurende vier dagen de bloedige Battle of the Windmill gestreden. De Britten wonnen. De kap en de wieken werden rond 1870 verwijderd om plaats te maken voor een vuurtorenlicht. Dat zit er nu nog op, maar heeft geen functie meer. Beneden zijn een informatiecentrum en een souvenirwinkeltje, boven is een uitkijkplatform met displays over de slag en de molen. Open van juni tot en met september tijdens de weekenden, in juli en augustus ook door-de-weeks.

Hospital Museum

Prescott zelf heeft een binnenstad met wat historische bebouwing en enkele, wat ze zelf noemen, unieke oude huizen. Daarbij is een militair hospitaal uit begin negentiende eeuw. Dat betreft een van de oudste overgebleven militaire panden van Ontario en is te vinden aan 356 East Street in het centrum van het plaatsje. Nu zitten er het Stockade Barracks and Hospital Museum en een restaurant in dat historische gerechten serveert in een negentiende-eeuwse omgeving. Op de bovenverdiepingen zijn exposities over de hospitaaljaren.

Forwarders’ Museum

De historie van Prescott is ook te bekijken in het Forwarders’ Museum op de hoek van 201 Water Street en Centre Street. Hier gaat het vooral om de rol van Prescott bij het overladen van scheepsvrachten in de negentiende eeuw. Forwarding Trade werd dat genoemd. Zeeschepen en de Great Lakes-vrachtvaarders waren destijds niet in staat de stroomversnellingen in de St. Lawrence River te passeren. Met de bouw van sluizen en de aanleg van de St. Lawrence Seaway verdwenen de meeste stroomversnellingen. ZIe over die zeeweg ook de pagina's over verkeer en transport onder Algemene Informatie. Na 1959 konden schepen gewoon doorvaren en verloor Prescott de overlaad-functie. In het museum komen ook de spoorwegen en lokale ontwikkelingen aan de orde. Open van half mei tot begin september.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada