Oost-Canada

Swipe

Thousand Islands

Op de plek waar de St. Lawrence River 'ontspringt' uit Lake Ontario, liggen over een afstand van circa 65 kilometer verspreid de Thousand Islands. Kingston is de westelijke toegang, Brockville de oostelijke. Lake Ontario is een van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika en stroomt vanaf Kingston noordoostwaarts via de Canadese provincie Québec naar de Atlantische Oceaan.

Canadees en Amerikaans

‘Thousand Islands’ heet het, maar in werkelijkheid gaat het om 1864 officiële eilanden. Die behoren zowel tot Canadees als Amerikaans territorium. Het mag hier trouwens pas een eiland worden genoemd als het altijd boven water uitstekende stukje grond minstens 54 vierkante meter groot is en er minimaal twee bomen op groeien. Rijke Amerikanen en een enkele Canadees kochten tal van eilanden op en bouwden er luxueuze vakantiehuizen en eenvoudiger cottages op. Een deel is beschermde natuur en nationaal park (zie daarover bij Mallorytown Landing). Het gebied van deze duizend eilanden is een toeristische bezienswaardigheid van topklasse.

Ontstaan

De eilanden van de Thousand Islands zijn de granieten restanten van een oude bergketen. Die werd afgetopt door het terugtrekken van de gletsjers na de vooralsnog laatste ijstijd, zo’n tienduizend jaar geleden. Erosie sleep de zachtere gedeelten weg; alleen keiharde granieten delen bleven behouden. Die werden eilanden toen het water steeg, het land overstroomde en de tegenwoordige St. Lawrence River ontstond. Overigens zou het volgens een inheemse legende anders zijn gegaan. Daarin zou een van de goden met een zak vol rotsen door de lucht van het oosten van Canada zijn getrokken. Op een gegeven moment barstte die zak open en vielen de rotsblokken naar beneden. Ze kwamen terecht in het water van wat nu de St. Lawrence River wordt genoemd, en werden daarin de duizend eilanden.

Rondvaarten

Vanuit de haven van Kingston, vanuit het oostelijker gelegen Gananoque en uit tal van andere plaatsen vertrekken vele cruises. Op Hill Island kun je de eilanden vanaf een toren bekijken. Je kunt kiezen uit één-, anderhalf- en drie-uurs-cruises die tot negen keer per dag vertrekken. De meeste varen rond die eilandjes, sommige brengen duik-enthousiastelingen naar een van de tientallen scheepswrakken hier voor de kust. Het water is tot op meer dan twintig meter diepte kristalhelder dankzij talloze driehoeksmosselen (hier ‘zebra mussel’ genoemd). Hoewel die een overlast zijn voor waterinlaat-systemen en vissers, hebben ze ook een filterende eigenschap. Tijdens de rondvaart kris-kras je van de ene wal naar de andere. Daarbij passeer je diverse keren de onzichtbare grens tussen Canada en de VS. De gids op de rondvaartboot vertelt onderweg smeuïge verhalen over eiland-eigenaren en duistere activiteiten. De opvallendste bouwwerken staan op VS-grondgebied, zoals Boldt Castle op Heart Island en Jorstadt Castle op Dark Island. Je komt haast zeker grote oceaanschepen tegen; de St. Lawrence Seaway loopt dwars door de Thousand Islands-regio. Rondvaarten zijn tussen half april en eind oktober.

Thousand Islands National Park

De 1864 eilanden van de Thousand Islands in de St. Lawrence River in de Canadese provincie Ontario zijn de granieten restanten van een oude bergketen. Voor de vallei vol liep met water konden dieren zich over het hele gebied verspreiden. Na het ontstaan van de eilandjes konden die echter niet meer wegkomen.


Dit soort wetenswaardigheden kun je vinden in het bezoekerscentrum van het Thousand Islands National Park aan 2 County Road 5 in Mallorytown Landing. Je kunt er exposities bekijken over de natuur, cultuur en historie van dit eilandenpark. Ook is er de romp te zien van een Britse oorlogsbodem uit 1814 die in 1967 vlak bij dit plaatsje uit de rivier is gehaald. Het Thousand Islands National Park is het kleinste nationale park van Canada en was in 1904 het eerste dat ten oosten van de Rocky Mountains werd gesticht. Het bestaat uit zo'n 110 eilanden en eilandjes die verspreid liggen tussen de Thousand Islands in de rivier, plus enkele percelen op het vasteland rond Mallorytown Landing. De eilandjes zijn alleen per boot bereikbaar. Parkwachters organiseren daarvoor rondleidingen, maar je kunt er ook komen met commercieel geëxploiteerde watertaxi’s of door zelf een boot of kano te huren. In het natuurpark is onder meer de zeldzame zwarte rattenslang te vinden. Het bezoekers- en expositiecentrum is geopend van eind mei tot begin september van donderdag tot en met maandag. De eilanden zijn van eind mei tot half oktober toegankelijk.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada