Oost-Canada

Swipe

Langs Lake Ontario

Vanaf de Niagara Escarpment in het zuiden van de Canadese provincie Ontario langs de noordoever van het meer Lake Ontario is een strook met historisch grote waarde voor Ontario en Canada. In dit menusegment gaat het om bezienswaardigheden aan die oever.

Als je de volgorde van het links staande menu hebt aangehouden, ben je vanuit het vakantieland Cottage Country weer teruggekomen bij de regio rond Toronto. Nu gaat het ten zuiden van die megastad aan de Canadese kant langs de hele lengte van Lake Ontario naar het noordoosten tot Kingston. Bij deze stad 'ontspringt' de St. Lawrence River uit Lake Ontario. Voor het vervolg kun je meer lezen op de St. Lawrence River-pagina's.

In dit deel van de provincie Ontario wonen miljoenen mensen. Er zijn omvangrijke industriële regio’s, zeehavens en grote kerncentrales. Maar er dalen ook steile kliffen af naar goudgele stranden aan het meer. Openluchtmusea, historische dorpskernen en eilandenrijke waterparken zorgen voor adempauzes en bevrediging van nostalgische verlangens. Zie over Toronto zelf de aparte pagina's.

Lake Ontario is een van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika en zou in oppervlakte bijna de helft van heel Nederland beslaan. De grootste lengte is 311 kilometer, de grootste breedte is 85 kilometer. Het is zo’n negentienduizend vierkante kilometer groot en daarmee het kleinste van de Great Lakes. De gemiddelde waterdiepte is 86 meter, maar die reikt op sommige plaatsen tot 244 meter.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada