Oost-Canada

Swipe

Kingston

Kingston in Ontario is een voor Canadese begrippen relatief oude stad. Het was de eerste hoofdstad van het verenigde Upper- en Lower-Canada (de tegenwoordige provincies Ontario en Québec, zie ook de pagina over groeiende zelfstandigheid bij geschiedenis onder Algemene Informatie) en het was zelfs kandidaat om de nationale hoofdstad van Canada te worden. Tegenwoordig is het een flinke plaats met bijna 140.000 inwoners en toeristisch druk.

Kingstown

Kingston wordt de oudste stad van Ontario genoemd. Al in 1673 werd op deze plek aan de monding van de Cataraqui River een permanente en versterkte handelspost neergezet. Naar verluidt had de gouverneur van Nieuw-Frankrijk van destijds, graaf Louis de Buade de Frontenac, deze locatie uitgekozen. De handelspost werd dan ook Fort Frontenac genoemd. Er omheen groeide een nederzetting die eerst Cataraqui heette maar begin negentiende eeuw werd gewijzigd in Kingstown, de stad van de koning. Dat verwerd vervolgens tot het tegenwoordige Kingston.

Militair bolwerk

Sinds het begin was de plaats een militair bolwerk. De locatie heeft daaraan bijgedragen natuurlijk. Kingston is de poort naar de St. Lawrence River. De stad ligt bij de plek waar deze rivier uit Lake Ontario ontspringt. Je vindt er een van de populairste toeristische bezienswaardigheden van Ontario, het militaire verdedigingswerk Fort Henry.

Stad van musea

Kingston is een stad van musea. Een recente telling noemde er zeventien, van historisch tot creatief, statisch en levend, van klein in een blokhut tot onderdeel van een van Kingstons grote werkgevers, het gevangeniswezen. De interessantste daarvan komen hierna aan de orde.

First Capital Place

Vele musea zitten in historische monumenten in het centrum van de stad. Het stadsbestuur heeft die wijk tot ‘First Capital Place’ gebombardeerd, de plek van de eerste hoofdstad. Deze wordt begrensd door King Street, Clarence Street, Brock Street en het water van de St. Lawrence River/Lake Ontario. Het is een herinnering aan 1841, toen Kingston de hoofdstad werd van het gecombineerde Upper- en Lower-Canada, de Verenigde Provincie Canada. Het duurde slechts tot 1844, maar je komt dat feit wel overal tegen.

Trolleybus

Een goede manier om wat van de stad te zien, is per trolleybus. Vanaf Confederation Park bij het toeristenbureau aan 209 Ontario Street (in het voormalige spoorwegstation; er staat een oude stoomloc naast) vertrekt in de zomermaanden iedere dag en in september in de weekends een ouderwetse bus voor een vijftig minuten durende rondleiding. Het is overigens geen echte trolley; er zijn geen bovenleidingen, de bus rijdt gewoon op diesel. De rit voert door historisch Kingston, langs het waterfront en langs de meeste bezienswaardigheden. Gidsen aan boord geven een toelichting over de zaken die gepasseerd worden.

City Hall

Aan 216 Ontario Street staat het stadhuis, City Hall, en dat is zo’n opvallend bouwwerk midden in downtown Kingston. Het is gebouwd van kalksteen en bestaat uit twee vleugels met een koepeltoren er tussen. Dit stadhuis verrees in 1844, in de tijd dat Kingston hoofdstad was van de Verenigde Provincie Canada. Kort na de oplevering echter werd de regering overgebracht naar Montréal en zat men hier met een voor die tijd veel te groot en luxe stadhuis. Tegenwoordig is Kingston echter maar wat trots op zijn stadspaleis. Het is een klassiek gebouw en ook binnen is die klassieke architectuur terug te vinden. Je kunt het in de zomermaanden met een rondleiding bekijken.

Bellevue House

Een kijkje waard is ook Bellevue House aan 35 Centre Street, een zijstraat van King Street West. Deze Italiaans getinte villa is gebouwd in de jaren 1840 in opdracht van de koopman Charles Hales. In 1848 huurde de advocaat John A. Macdonald het woonhuis. Na een jaar moest die er echter weer weg omdat hij de huur niet kon betalen. Het is dezelfde Macdonald die in 1867 de eerste minister-president van Canada zou worden. Dankzij Macdonalds korte verblijf is de villa nu een nationaal historisch monument en gerestaureerd naar hoe het er half negentiende eeuw uitzag. Je kunt er exposities zien over het dagelijks leven van sir John en er is een bezoekers-informatiecentrum waar je onder andere een video over Macdonalds leven kunt bekijken. Ook worden demonstraties verzorgd van half-negentiende-eeuwse bezigheden, zowel binnen als in de tuinen rond het pand. Bellevue House is open van begin april tot eind oktober.

Penitentiary Museum

Er zijn nogal wat gevangenissen in Kingston. In het vroegere woonhuis van de gevangenisdirecteur, Cedarhedge aan 555 King Street West, zijn daarover exposities te zien. Hier is het Penitentiary Museum en hier is het Canadese gevangeniswezen opgezet. Het pand dateert uit 1873 en herbergt nu voorwerpen en informatie over de ontwikkeling van de gevangenissen in Canada. Het museum is gratis toegankelijk en is dagelijks open van begin mei tot eind oktober, buiten dat seizoen alleen op woensdagochtenden. Het Cedarhedge-pand zelf is ook het bekijken waard.

Hockey Museum

IJshockey is het nationale tijdverdrijf van Canada. Overal zie je dan ook ruimtes en musea met herinneringen aan beroemde spelers, clubs en wedstrijden. Hier in Kingston is het museum International Hockey Hall of Fame. Tot eind 2012 was dat gevestigd op de hoek van 277 York Street en Alfred Street, naast het ijshockeystadion Kingston Memorial Centre net buiten downtown. Dat gebouw is wegens bouwvalligheid echter verlaten en gesloopt. Nu is er een tijdelijk onderkomen op de eerste verdieping van het Invista Centre aan 1350 Gardiners Road in Kingston. Er zijn honderden memorabilia over ijshockey bijeengebracht. Je kunt er shirts, sticks en schaatsen zien van beroemde ijshockeyers uit verleden en heden en veel foto’s, pucks, trofeeën (inclusief de eerste gouden Olympische ijshockey-medaille) en tal van andere zaken. Ook biedt het onderdak aan de Conway Collection, bestaande uit een grote hoeveelheid ijshockey-statistieken, boeken, wedstrijdprogramma’s, persmappen, jaarverslagen, biografieën van spelers en andere ‘lekkernijen’ voor wie geïnteresseerd is in historische overzichten, en de Don Cherry Collection. Cherry is een populaire ijshockey-commentator die niet bepaald een blad voor zijn mond neemt.  De toegang tot het museum is gratis, open dagelijks van 9:00 tot 21:00 uur.

Marine Museum

De scheepvaart op de vijf Grote Meren van Noord-Amerika staat centraal in het Marine Museum of the Great Lakes. Dat is te vinden aan 55 Ontario Street, vlak bij de haven van Kingston, aan een droogdok langs Lake Ontario en dat is een van die Grote Meren. Eind achttiende eeuw was hier een scheepswerf en in een van de overgebleven gebouwen daarvan is dit museum gehuisvest. Er zijn displays over onder andere de scheepsbouw hier ter plaatse, historische scheepswerktuigen, kleding, scheepsversieringen, scheepsmodellen en kunst met de scheepvaart als onderwerp. Naast het hoofdgebouw staat een gerestaureerd pompstation uit half negentiende eeuw, dat zorgde voor drinkwater voor de bevolking van Kingston en voor water voor het blussen van branden. Ook zijn er stoommachines te zien, het stoomjacht Phoebe en de modelstoomtrein Jechel. Het museum is op werkdagen open van half maart tot eind november, van half mei tot begin september ook in de weekends.

Alexander Henry

Aan de kade buiten het scheepvaartmuseum ligt het museumschip Alexander Henry. Dat was een in 1958 gebouwde, 64 meter lange ijsbreker van de Canadese kustwacht. Je kunt haar nu van binnen en van buiten bekijken en er zijn zelfs overnachtingsmogelijkheden. Het schip is toegankelijk op werkdagen van begin mei tot eind november, tot begin september ook in de weekends.

Rand van Kingston

Hieronder worden  een bezienswaardigheden paar aan de rand van de stad behandeld. Daar zijn ook Fort Henry en de Thousand Islands, maar daaraan zijn aparte pagina's gewijd.

Kingston Mills

In een blokhuis aan Kingston Mills Road ten noorden van Kingston aan het Rideau Canal is het museum Kingston Mills Blockhouse ondergebracht. Hier kun je zien hoe de militairen leefden rond 1835 en hoe het kanaal tot stand is gekomen. Kanaal en sluizen zijn hier rond 1830 gebouwd om een verval van bijna veertien meter tussen de Cataraqui River en het Colonel By Lake te overbruggen. Je kunt alleen met een trap via die bovenste etage naar binnen en het gebouw is alleen in de zomermaanden open.

Military Communications Museum

Militaire bijzonderheden vind je in het Military Communications and Electronics Museum. Dat is gevestigd op de Canadese militaire basis even ten oosten van Kingston aan 95 Craftsman Boulevard/Highway 2. Buiten staat een groot radarscherm, een duidelijk, vanaf de weg zichtbaar herkenningspunt. Je kunt hier exposities zien over de mensen, de tijden en de technologieën rond communicatie en elektronica in het Canadese leger. Een overzicht wordt gegeven van meer dan honderd jaar militaire communicatie. Het museum is op werkdagen open, van begin mei tot begin september ook in de weekends en op feestdagen.

MacLachlan Woodworking Museum

Eveneens ten oosten van Kingston aan Highway 2, op nummer 2993 bij Grass Creek Park, zit in een blokhut het MacLachlan Woodworking Museum. Dat is helemaal is gewijd aan houtbewerking en het gebruik van hout voor en door de mens, vooral zoals dat gebeurde in de negentiende eeuw. De blokhut zelf dateert uit 1853. In zeven galerijen over het leven in de pionierstijd van Ontario zijn displays met meer dan vijfduizend antieke gereedschappen. Het museum is van half mei tot begin december geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Tot begin september bovendien op zondagen. In de zomerperiode worden demonstraties verzorgd in smeden, broodbakken, spinnen, hout bewerken en bijen houden. Grass Creek Park is ongeveer zestien kilometer van Kingston vandaan.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada