Oost-Canada

Swipe

Oshawa

In de grote stad Oshawa zijn circa twintig muurschilderingen aangebracht op panden in het centrum. Ze hebben allemaal thema’s uit de historie van Oshawa als onderwerp. Bij het toeristenbureau aan 2 Bloor Street East zijn een beschrijving daarvan en een wandelroute verkrijgbaar. Dat is echter alleen van eind mei tot half oktober open. De rest van het jaar kun je terecht in het gebouw van de Kamer van Koophandel (Chamber of Commerce) aan 44 Richmond Street West.

Automotive Museum

Oshawa is een stad van autofabrieken. Die zijn voortgekomen uit de McLaughlin Carriage Company, in 1876 gesticht door Robert McLaughlin en nu behorend tot het General Motors-concern. Displays hierover kun je zien in het Canadian Automotive Museum aan 99 Simcoe Street South. Er is een indrukwekkende collectie vervoermiddelen bijeengebracht, inclusief auto’s, fietsen, motoren en vrachtwagens. De oudste dateert uit 1898. Het museum zit in het pand van een autodealer uit 1920.

Community Museum

De geschiedenis van deze stad is tentoongesteld in het Community Museum, aan 1450 Simcoe Street South. Het wordt ook het Oshawa Sydenham Museum genoemd en bestaat uit drie historische huizen: Henry House, Robinson House en Guy House. Daar kun je onder meer displays bekijken over de inheemse Mississauga-mensen die op de plaats waar nu een grote haven is, bont en andere voorwerpen in kano’s laadden en over Lake Ontario naar de monding van de Credit River bij het tegenwoordige Mississauga brachten. Daar konden ze hun spullen ruilen met de Fransen. Zij hanteerden voor deze locatie het woord Oshawa, hetgeen zoiets betekent als ‘de plek bij de oversteekplaats in de beek waar de kano wordt vervangen door het wandelpad’.

Military Museum

Meer transportmiddelen zijn te vinden in het Oshawa Military and Industrial Museum aan 1000 Stevenson Road North. Dat is op het vliegveld Oshawa Municipal Airport. Daar zijn veel oude militaire voertuigen maar ook uniformen, medailles, geweren en andere voorwerpen uit het Canadese soldatenleven sinds 1850 en moderner materieel als tanks en bewapende wagens. Gesteld wordt dat het om de grootste verzameling van Canada gaat. Het vliegveld van Oshawa was in de Tweede Wereldoorlog een van de belangrijke trainingsoorden voor piloten. Bovendien kwamen hier de geheime agenten aan die in Camp-X in Whitby een opleiding kregen (zie daarover ook hieronder en de pagina over Whitby). Dit museum staat ook bekend als het Ontario Regiment Museum. Het is open op vrijdagen, zaterdagen, zondagen en feestdagen van half mei tot begin november.

Aeronautical Collection & Camp-X

Eveneens militair is de Robert Stuart Aeronautical Collection & Camp-X Exhibit. Ook dit museum is te vinden op het kleine vliegveld van Oshawa aan Stevenson Road North, maar wel in een ander gebouwtje. Robert Stuart was een van de eersten die zijn vliegbrevet haalde bij de inmiddels opgeheven vliegschool van het Oshawa-vliegveld. Dat was in 1945. Sindsdien is hij alles gaan verzamelen wat hij over militair vliegen en de Tweede Wereldoorlog te pakken kon krijgen. Nu is dat voor iedereen te zien in dit museum. Daarbij zijn ook enkele Nederlandse voorwerpen. Je kunt onder andere een duivenveer zien waarop een adres en telefoonnummer staan, afkomstig van een van de postduiven die door de Britse geheime dienst werden gebruikt om het verzet in Nederland te informeren. Ook is een armband van het Nederlandse verzet te zien. Open op de weekends en feestdagen van half april tot eind oktober. Een grote muurschildering van Camp-X kun je zien aan Simcoe Street North in het stadscentrum.


Nederland > Limburg > Afferden-Standplaats

Camping Klein Canada

Deze familiecamping ligt aan de rand van Nationaal Park De Maasduinen. Er zijn diverse velden en een apart deel is voorzien van...

v.a. 121.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada