Oost-Canada

Swipe

Picton

Prince Edward County is een grote pukkel die ten zuidwesten van Kingston Lake Ontario insteekt. De baai Bay of Quinte scheidt het grootste deel ervan van het vasteland. Alleen aan de zuidwestkant, bij Carrrying Place, zit het vast aan de rest van de provincie. Zat eigenlijk, want er is een kanaal dwars door deze engte aangelegd, waardoor het in feite toch een eiland is. Prince Edward County is een vakantiegebied en het hart daarvan is Picton. Dit plaatsje is ook de toegangspoort naar enkele beschermde natuurgebieden. Het ligt aan de Loyalist Parkway (zie daarover ook bij Trenton).

Sandbanks Park

Een van de natuurreservaten van Prince Edward County is het Sandbanks Provincial Park. Dat ligt aan County Road 12 tussen de Wellington Bay en de Athol Bay en het heeft volgens eigen zeggen ‘s werelds grootste systeem van zoetwater-zandduinen en zandverstuivingen. Het duinengebied wordt Death Valley genoemd. De zandheuvels hier zijn twaalf tot 25 meter hoog. Dit fenomeen is ontstaan door ontbossing en verkeerde landbouwtechnieken. Er werd wel een herbebossingsprogramma uitgevoerd, maar de duinen zijn gebleven. In een bezoekerscentrum kun je hierover meer te weten komen. Hier zijn ook archeologische vondsten uit het park te bekijken. Bovendien herbergen vitrines enkele van de dieren die in het park voorkomen, zoals slangen, schildpadden, kikkers en vissen. In het park zit een grote verscheidenheid aan soorten waterschildpadden. Vroeg in de zomer kun je bijvoorbeeld de agressieve en tamelijk grote bijtschildpad (snapping turtle) zien als deze langs de grintpaden van de wandelroutes door het park schuifelt. In juni en juli is het tijd om eieren te leggen en daarvoor verlaten ze het water. In de herfst komen die uit en dan kun je jonge bijtschildpadjes over de paden zien wankelen op weg naar de moerassen rondom. Hoewel het park het hele jaar open is, kun je in dit bezoekerscentrum alleen van begin april tot eind oktober terecht.

Lake on the Mountain Park

Een tweede natuurreservaat dat vanuit Picton bereikbaar is en dat als iets bijzonders te boek staat, is het Lake on the Mountain Provincial Park aan County Road 7 bij Glenora. Dit is een 104 hectare groot natuurgebied rond een meer dat 62 meter boven de Bay of Quinte in heuvelachtig gebied ligt. Het merkwaardige aan dat meer is dat het voortdurend van helder zoetwater wordt voorzien zonder dat men weet waar dat vandaan komt. De oorspronkelijke bewoners, de Mohawks, dachten dat er geesten in huisden. Zij noemden het ‘Onokenoga’, het meer van de goden. Anderen zochten het in de inslagkrater van een meteoriet, de krater van een uitgebluste vulkaan of het overblijfsel van gigantische draaikolken uit de tijd dat de gletsjers zich terugtrokken. Moderne wetenschappers denken dat het waarschijnlijk gaat om reusachtige, ingestorte grotten. Ondergrondse waterstromen zouden het kalksteen van binnenuit opgelost hebben en uiteindelijk zou het dak van de daardoor ontstane grotten naar beneden zijn gekomen. De grote kuil liep vervolgens vol met water. Waar die onderaardse rivieren of bronnen zijn, is echter nog steeds niet ontdekt. Het diep blauw-groene, turkoois gekleurde water van het meer stroomt via een ondiepe geul in de rotsbodem naar het noorden en stort bij een klif, de Prince Edward Escarpment genoemd, naar beneden de Bay of Quinte in.

Macaulay Park

In Picton zelf is ook nog een klein openluchtmuseum, het Macaulay Heritage Park. Dat ligt op de hoek van Church Street en Union Street. Je kunt er de Old St. Mary Magdalene Anglican Church zien, het Macaulay House en het Carriage House. De kerk dateert uit 1825 en is daarmee een van de oudste kerkgebouwen in Ontario. Sinds de jaren 1970 zit er het Prince Edward County Museum in. Daar kun je exposities bekijken over het leven in Picton en omliggende regio. Macaulay House is een gerestaureerd domineeshuis uit 1830, gebouwd in opdracht van dominee William Macaulay. Het Carriage House was een stalling voor rijtuigen en is nu een informatiecentrum. Dit museumparkje is alleen in de zomermaanden geopend (niet op maandagen).

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada