Oost-Canada

Swipe

Whitby

De plaatsen rond Toronto in de Canadese provincie Ontario zijn bijna allemaal aan elkaar vastgegroeid. Ze gaan in elkaar over, hoewel hier en daar een natuurgebied nog wel voor een buffer zorgt. Whitby is ook zo’n stad. Deze telt zo’n negentigduizend inwoners en heeft twee historische gebouwen die het noemen waard zijn: Trafalgar Castle en Centennial Building.

Trafalgar Castle

Het Trafalgar Castle is een Elizabethaans, kasteelachtig bouwwerk en is sinds 1874 in gebruik als particuliere internationale meisjesschool. Het was toen een van de grootste gebouwen in Canada. Je kunt het tegenwoordige schoolcomplex bezoeken. Studenten verzorgen rondleidingen; informatie via tel. +1-905-668-3358. Het gebouw staat aan 401 Reynolds Street.

Centennial Building

Het Centennial Building is in 1854 neergezet als rechtbank en vergaderplaats voor het bestuur van het gewest. Sinds 1967 is het een gemeenschapscentrum met onder meer een schouwburgzaal. Het staat aan 416 Centre Street South.

Spionnenkamp-X

Whitby heeft ook nog een verrassing voor je: de geestelijk vader van geheim agent 007 James Bond, de auteur Ian Fleming, heeft hier tijdens de Tweede Wereldoorlog een spionnentraining gevolgd en daardoor ideeën opgedaan voor zijn spionageromans. Van 1941 tot 1946 was in wat nu Intrepid Park is, een opleidingscentrum van de Britse geheime dienst. Agenten werden hier getraind om op Duits en bezet grondgebied informatie te verzamelen en verzetsbewegingen te helpen. In de volksmond heette dit instituut Camp-X, want niemand wist er het fijne van. Hoge schuttingen blokkeerden elke blik. Alles wat er nu van het spionnenkamp over is, is een monument: een gebogen betonnen muur met een paar vlaggen. Het staat boven op een heuvel in Intrepid Park, aan Boundary Road. Vlakbij, aan het begin van een wandelpad, staat een paneel met foto’s van Camp-X. Op het vliegveld bij Oshawa is een militair museum waar er meer over is te zien.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada