Oost-Canada

Swipe

Langs Lake Superior

De oorspronkelijke Chippewa-bewoners in de omgeving spraken van Kitchi-Gummi, het grote zeewater. Sinds de komst van de Franse Europeanen begin zeventiende eeuw staat het echter bekend als Lac Supérieur, het bovenste, beste, grootste meer, in het Engels Lake Superior. Het is het grootste zoetwatermeer van de wereld: 563 kilometer lang, 257 kilometer breed en een wateroppervlak van ruim 82.000 vierkante kilometer waarvan bijna 29.000 vierkante kilometer Canadees territorium is (volledig in de provincie Ontario) en de rest van de VS. Nederland past er twee keer in...

De totale kustlengte van het meer Lake Superior met alle inhammen en baaien meegeteld bedraagt bijna 4400 kilometer. Van oost naar west stijgen de oevers 183 meter. De gemiddelde diepte is 147 meter, maar op sommige locaties komt die tot meer dan vierhonderd meter. Het zou 191 jaar kosten, zo heeft het Great Lakes Information Network uitgerekend, om het hele meer vanuit de tweehonderd aanvoerende rivieren van nieuw water te voorzien. Dat stroomt van het westen naar het oosten via de vier andere Grote Meren van Noord-Amerika en dan naar het noorden via de St. Lawrence River naar de Gulf of St. Lawrence en de Atlantische Oceaan.

De enige uitgang van Lake Superior is bij Sault Ste. Marie. Zowel aan de Canadese als aan de Amerikaanse kant zijn er plaatsen met die naam. We beperken ons hier uiteraard tot de Canadese kant. Ze worden middels een internationale brug over de St. Mary's River met elkaar verbonden. Deze rivier is de verbinding met het meer Lake Huron.

Aan Canadese kant is op 1,3 procent na alle aan het meer grenzende bodem bedekt met wouden. De oevers bestaan op veel plaatsen uit steile rotsen, onderdeel van het miljarden jaren oude Canadian Shield (zie over dat Canadese schild ook bij geschiedenis onder Algemene Informatie). Grootste bebouwingen zijn Sault Ste. Marie in het oosten en Thunder Bay in het westen.

Als je de volgorde van dit menusegment aanhoudt, begin je op de weg Highway 17 komend vanaf Sudbury en Elliot Lake bij de uitgang van Lake Superior bij Bruce Mines en Sault Ste. Marie. Vandaar gaat het naar het westen via het reusachtige Lake Superior Provincial Park en het eveneens gigantische Pukaskwa National Park naar Thunder Bay aan het westelijke eind van het meer. Daar kom je in de buurt van de westgrens van Ontario, onderwerp van het volgende menusegment.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada