Oost-Canada

Swipe

Bruce Mines

Op de noordoever van de St. Mary’s River in Ontario op de grens van het North Channel van Lake Huron ligt het dorp Bruce Mines. Hier werd half negentiende eeuw koper gevonden en werd vervolgens naar verluidt de eerste commerciële kopermijn van Canada geopend, volgens sommigen misschien wel van heel Noord-Amerika. In 1847 arriveerden de mijnwerkers er om de ertslagen naar boven te halen. Nauwelijks dertig jaar verder in de negentiende eeuw kwam er al een eind aan de mijnindustrie in Bruce Mines. Na een overstroming waren de kopermijnen vol water gelopen en pogingen ze weer te openen mislukten. Van 1915 tot 1921 werden nog wel enkele ladingen kopererts naar Sudbury afgevoerd, maar het succes was te gering en de mijnen gingen voorgoed dicht.

Simpson Shaft

Nu verzorgen gidsen in de zomermaanden rondleidingen in een deel van een van de originele mijnschachten, de Simpson Copper Mine Shaft. Met moderne technieken is men nu in staat het water uit de gangen te houden. In enkele gereconstrueerde gebouwen zijn expositieruimtes ingericht over de plaatselijke mijnbouw. De Simpson Shaft is te vinden aan een doodlopend zijstraatje van Highway 17 East, tegenover de United Church. Open in juli en augustus (niet op zondag en maandag).

Bruce Mines Museum

Schuin tegenover de Simpson Shaft is aan Highway 17 het Bruce Mines Museum. Daar kun je meer te weten komen over de geschiedenis van het dorp en de regio, over de mijnbouw en over de kolonisten. Het museum zit in een voormalige, te klein geworden presbyteriaanse kerk uit 1894 en is in de zomermaanden iedere dag open, in voor- en najaar alleen op werkdagen.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada