Oost-Canada

Swipe

Chapleau

Vanuit het plaatsje Wawa aan het meer Lake Superior kun je een interessante zijsprong maken. Weg Highway 101 gaat hier vandaan in oostelijke richting naar Chapleau. En dat is de toegangspoort tot het Chapleau Crown Game Preserve.

Naar verluidt is dit het grootste wildgebied ter wereld, een natuurgebied waar gewerkt wordt aan het in stand houden van flora en fauna maar waarin onder strikte voorwaarden ook gejaagd mag worden. Het is een beetje vergelijkbaar met een kroondomein in Nederland. Het Chapleau-reservaat is zo’n zevenduizend vierkante kilometer groot en daarmee net iets kleiner dan het Algonquin Provincial Park. Het verschil zit natuurlijk in dat jagen: in het Algonquin mag dat niet, hier in het Chapleau in beperkte mate wel. In dit 'kroondomein' zitten onder andere zo'n tweeduizend zwarte beren, 2500 elanden en tal van wolven, lynxen, vossen, marters, nertsen en bevers. In afgelegen delen zijn ook nogal wat in gebruik zijnde nesten van visarenden, adelaars en reigerkolonies. De lokale gemeenschap van het dorp Chapleau heeft een belangrijke bron van inkomsten aan het verschaffen van materialen, onderdak, eten en drinken aan jagers, maar vooral ook aan het leveren van gidsen. Want wie niet uit deze regio komt, mag niet zonder begeleiding op wildjacht gaan. Gidsen in Chapleau verzorgen ook excursies met kano’s en kajaks het park in en de rivieren op. Verder zijn er veel mogelijkheden om samen met een gids met de foto- en videocamera op jacht te gaan in plaats van met een geweer. Meerdere bedrijven organiseren jagerskampen. Informatie daarover bij het toeristenbureau (zie hierna, of telefonisch via +1-705-864-1122). Het dorp zelf is zeer nauw met de natuur verweven. Naar verluidt wil er nog wel eens een wolf door de straten schuimen...

Chapleau Museum

Rond Chapleau en het natuurreservaat zijn ook enkele beschermde natuurparken. Informatie daarover en over het dorp zelf kun je krijgen in het Tourist Information Centre aan 94 Monk Street. Dat is gehuisvest in het Chapleau Centennial Museum in Centennial Park. Daar zijn exposities over de historie van het gebied, de flora en fauna in de parken en het belang van de spoorlijn. Midden in het dorp is een rangeerterrein van spoormaatschappij Canadian Pacific Railway. Rond het museum staan onder meer een oude stoomlocomotief en enkele monumenten.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada