Oost-Canada

Swipe

Hearst

Vanuit Sault Ste. Marie in Ontario loopt de Algoma Central Railway noordwaarts naar Hearst. Aangezien de spoorlijn hier zijn eindpunt heeft, wordt gezegd dat Hearst het eind van het staal is. Deze regio is nogal Franstalig georiënteerd. Je kunt er echter ook met Engels goed terecht.

De rit vanaf Sault Ste. Marie is zo’n vijfhonderd kilometer lang en voert je door de Agawa Canyon en over naaldbossen-rijke vlaktes. De trein moet de smalle doorgang van de Agawa-kloof langs steile wanden delen met de Agawa River. Ten noorden daarvan trekt de spoorweg langs het Chapleau Game Preserve. Tussen Franz en het alleen per spoor bereikbare Oba rijdt de trein over 'drijvende' bruggen in baaien van het meer Oba Lake. Deze staan op houten palen die tot vijftig meter diep de bodem van noordelijke ‘muskegs’ zijn ingedreven: moerassen en veengronden die bedekt zijn met een laag mos en soms ‘bodemloos’ worden genoemd. De zware diesellocomotieven en grote passagiers- en vrachtwagons van Algoma gaan er echter probleemloos overheen.

Elanden

Hearst noemt zichzelf de elanden-hoofdstad van Canada, Moose Capital of Canada. De omgeving is vergeven van de uitgestrekte wouden waarin deze grootste van de hertensoorten in ruime aantallen aanwezig is. In het najaar komen hier veel jagende toeristen naar toe, vooral uit de VS. Voor de plaatselijke economie vormen die een belangrijke bron van inkomsten. Bij het toeristenbureau aan 523 Highway 11 staat een reusachtig standbeeld van een eland. Daar is ook een beeld van een gigantische boomzaag en dat wijst op het belang van de bosbouw-industrie.

Ecomuseum

In het Blais House aan 56 Nineth Street is het Hearst Ecomuseum gevestigd. Daar kun je wisselende exposities zien over het milieu en de natuur in de omgeving van Hearst, over de plaatselijke cultuur en historie, en over religieuze zaken. In de zomermaanden starten hier busexcursies naar onder andere een moderne houtzagerij, een naaldbomen-kwekerij en het Hearst Wildlife Park.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada