Oost-Canada

Swipe

Lake Superior Park

Het dorp Montréal River of Montréal River Harbour in de Canadese provincie Ontario wordt de zuidelijke toegangspoort genoemd tot het Lake Superior Provincial Park. Dat behoort tot de grote provinciale parken van Ontario. De totale oppervlakte is circa 156.000 hectare. Trans-Canada Highway 17 loopt er vanuit Sault Ste. Marie naar het noorden door heen. Het dorp Montréal River ligt aan de monding van de rivier met dezelfde naam. Deze stroomt uit in het meer Lake Superior, een van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika.

Het Lake Superior Provincial Park bestaat uit restanten van oude bergruggen die zijn geërodeerd door gletsjers en tijd. Vele eeuwen geleden voorkomende aardbevingen scheurden de rotsmassa’s uit elkaar, waardoor spectaculaire kloven ontstonden als de Agawa Canyon, Agawa Rock en Old Woman Bay. Zie over de Agawa Canyon ook de toeristische treinreis vanuit Sault Ste. Marie. Deze gaat onder meer langs de oostrand van dit natuurgebied. In de talrijke wouden zijn veel dieren, zoals elanden, witstaartherten, wolven, lynxen, vossen, bevers en marters. Ook zijn er meer dan driehonderd zwarte beren geteld en zo’n 250 soorten vogels. Elf wandelroutes van verschillende lengtes (eentje vergt zelfs een overnachting in een zelf meegebrachte tent) brengen je naar diverse interessante plaatsen, zowel geologisch gezien als natuur.

Agawa Rock

Eén wandeltraject willen we noemen: de Agawa Rock Trail. Deze is slechts een halve kilometer lang en voert je over soms glibberige rotsen naar de voet van steile klippen en de oever van Lake Superior. Daar kun je inheemse rotsschilderingen zien, gemaakt met rode oker en naar men zegt tussen vijfhonderd en tweeduizend jaar oud. De plek zou een belangrijke heilige plaats zijn geweest. Bij hoog water en harde wind zijn die tekeningen overigens nauwelijks bereikbaar. Om ze te kunnen zien moet je echt tot aan de rand van het water gaan. Daarvoor is er een plankier gemaakt met touwen om je aan vast te houden.

Informatiecentrum

Er zijn drie campings, alle bereikbaar vanaf de doorgaande weg Highway 17. Bij de ingang van het kampeerterrein aan de baai Agawa Bay is een informatiecentrum. Hier zijn zowel binnen als buiten displays over de natuur en de geologie van het park. Ook zijn er een informatiebalie, een theatertje en een souvenirwinkel. Het is geopend tussen begin mei en eind oktober. In die periode moet je ook een kaartje kopen om op de parkeerplaatsen te mogen staan en van de parkfaciliteiten gebruik te mogen maken. Buiten het zomerseizoen kun je het park gratis in, alleen zijn veel parkeerterreinen dan afgesloten en kun je verder nergens terecht.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada