Oost-Canada

Swipe

Marathon

Gebouwd op papier, gelardeerd met goud. Dat is het motto van het dorp Marathon in de Canadese provincie Ontario. Het ligt ten noorden van het Pukaskwa National Park, aan de noordoever van het meer Lake Superior en aan de weg Trans-Canada Highway 17.

Dat motto rust op de twee pilaren van het economische leven hier: de verwerking van boomstammen tot papier en goudmijnen. Deze gemeenschap van nog geen vijfduizend inwoners is omringd door wouden en is gebouwd boven op minerale rijkdommen diep in de bodem.

Goudmijnen

Naar eigen zeggen heeft Marathon de grootste goudvoorraden van Canada in de bodem zitten en een van de grootste ter wereld buiten Zuid-Afrika. De aders werden in 1981 ontdekt en liggen ten oosten van het plaatsje. Er zijn drie mijnen, waarvan de Williams-mijn de grootste goudmijn van Canada is.

Tourist Information Centre

Rondleidingen naar de goudmijnen worden verzorgd via het Marathon Information Centre, het toeristenbureau. Het staat aan 5 Trans-Canada Highway 17 bij de Superior Slopes Ski Hill ten oosten van het dorp. Hier is ook allerlei informatie over plaats en regio te vinden en er zijn exposities met kunstwerken van lokale artiesten. Het is open van half mei tot eind september. In de winter fungeert het pand als ski-chalet.

Marathon District Museum

Uiteraard is er ook een plaatselijk museum, het Marathon District Museum. Dat heeft exposities over de ontstaansgeschiedenis in de jaren 1880 en de ontwikkelingen in de papierindustrie en de goudwinning. Het is gevestigd aan 25 Stevens Avenue, op de hoek van Peninsula Road in het centrum van het dorp, en is open van eind mei tot half oktober.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada