Oost-Canada

Swipe

Pukaskwa National Park

Naar verluidt een van de laatste belangrijke gebieden met boreale (noordelijke, Arctische) wouden in Ontario is het Pukaskwa National Park. Dat ligt aan de noordoever van het meer Lake Superior, een van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika, in het westen van de provincie.

Het park is alleen aan de noordkant toegankelijk via het dorpje Pic River. Dat is bereikbaar vanaf de weg Trans-Canada Highway 17 via Heron Bay ten westen van White River. Het grootste deel van het park is gespaard gebleven voor moderne menselijke ontwikkelingen en industrieën. Het is er te heuvelachtig en het is te afgelegen. Je kunt er gigantische rotsblokken vinden die eenzaam zijn achtergebleven na het verdwijnen van de gletsjers tien- tot vijftienduizend jaar geleden. Steile kliffen en diepe fjord-achtige inhammen in de rotswanden zijn de littekens van de destijds heen en weer schuivende ijsmassa’s. Er is echter ook vulkanische activiteit geweest en dat is, voor de kenner, eveneens in de rotsen terug te zien. Die zijn van het oeroude Canadian Shield (zie over dat Canadese schild ook de pagina's over het ontstaan van Canada bij geschiedenis onder Algemene Informatie). De uitzichten op het Lake Superior en het ruige, antieke landschap zijn bijzonder.

Anishnaabe Camp

Al duizenden jaren verblijven mensen van het Ojibway-volk hier. Hun nazaten vormen nu de Pic River First Nation. Die mogen hier hun traditionele activiteiten blijven ontplooien dankzij een verdrag dat ze in de negentiende eeuw met de Europese kolonisten hadden gesloten. Zij beheren het Anishnaabe Camp, een kampement in het hart van het park waar je kennis kunt maken met leven en cultuur van de Ojibway-mensen.

Suspension Bridge

De uit het meer White Lake bij het plaatsje White River ontspringende rivier White River stroomt door de noordelijke punt van dit park en mondt uit in Lake Superior. Daarvoor gaat hij door een 23 meter diep ravijn. Bij de waterval Chigamiwinigum Falls hangt er de White River Suspension Bridge overheen en die is een van de hoogtepunten van het park. Het is een smalle, hangende loopbrug van stalen roosters, kabels en relings over die dertig meter brede kloof. Halverwege deze wiebelende voetgangersbrug heb je een spectaculair uitzicht in het ravijn, op watervallen en op de wouden langs beide oevers.

Hattie Cove Centre

Informatie over het park is te vinden in het bezoekerscentrum Hattie Cove Visitor Centre. Daar zijn displays te bekijken over wat in het park leeft en groeit. Het staat in de noordpunt en is alleen via Pic River bereikbaar. Hier vandaan worden rondleidingen gemaakt naar plekken waar de geologische bijzonderheden en de natuurwonderen goed te zien zijn. Dit centrum is alleen in juli en augustus geopend. Een camping hier vlakbij is open van begin mei tot half oktober.

Coastal Hiking Trail

Voor avonturiers is er een meerdaagse wandelroute, de Coastal Hiking Trail. Deze begint bij de camping bij het Hattie Cove Centre en is circa zestig kilometer lang. Een tentje meenemen is dus noodzakelijk. De tocht voert langs de kust en gaat volgens overheidsorganisatie Parks Canada langs de ruigste gedeeltes van de oevers van Lake Superior. Ook is er een kanoroute van gemaakt. Voor beide is het verplicht je voor vertrek te registreren. Dat kan van half maart tot eind september via tel. +1-807-229-0801. Er zijn echter ook korte eendaagse wandelroutes. Informatie daarover in het Hattie Cove Centre (zie hiervoor) of bij de camping.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada