Oost-Canada

Swipe

Sault Ste. Marie

Aan het westelijke eind van de St. Mary’s River in de Canadese provincie Ontario vormen bij Sault Ste. Marie grote sluizen de poort naar het meer Lake Superior. Die zijn een passage voor het omzeilen van stroomversnellingen met ruim zes meter niveauverschil. Sault is Frans voor waterval en daar komt dus de naam vandaan van deze stad van meer dan tachtigduizend mensen. Een echte waterval is en was het echter niet, wel een cascade, een reeks treden in het rotsplateau. Toerisme is tegenwoordig een van de belangrijkste activiteiten in deze strategisch gelegen plaats in het hart van de Grote Meren van Noord-Amerika halverwege het noordoosten en het noordwesten van Ontario. De stad wordt door haar inwoners liefkozend ‘de Soo’ genoemd, uitgesproken als ‘de soe’.

Sluizen

Die sluizen van Sault Ste. Marie liggen in het St. Marie Canal en worden de drukste kanaalsystemen van de wereld genoemd. Hier zou meer tonnage worden geschut dan in het Suez-kanaal en het Panama-kanaal bij elkaar, ondanks het feit dat de St. Mary’s River zo’n vijf maanden per jaar is dichtgevroren. De sluizen vormen de laatste barrière in de St. Lawrence Seaway die de Atlantische Oceaan met het binnenland van Noord-Amerika verbindt. Of de eerste natuurlijk als je in Lake Superior begint. Zie over deze St. Lawrence-zeeweg ook de pagina over varen onder Algemene Informatie. Oceaanstomers en grote en kleine cruiseschepen worden hier tot op tweehonderd meter boven zeeniveau gebracht. Uniek wordt de Emergency Swing Bridge Dam genoemd. Deze staat aan de noordzijde van de bovenste toegang van de sluis en wordt in de waterloop gedraaid om de watertoevoer te regelen als er problemen zijn met de sluisdeuren. Het zou de laatste in zijn soort van de wereld zijn.

National Historic Site

Van eerdere versies van sluis en kanaal is een toeristische bezienswaardigheid gemaakt, de Sault Ste. Marie Canal National Historic Site aan 1 Canal Drive. In een van de oorspronkelijke gebouwen is een bezoekerscentrum ondergebracht met exposities over de geschiedenis, de ontwikkelingen, de bouw en de tegenwoordige situatie van de historische sluis. Dit is in het winterseizoen in de weekends dicht. Rond de historische sluis zijn natuurgebieden met een wandelroute naar de rand van de stroomversnellingen.

Agawa Canyon

Aan het toerisme in de Soo draagt de Algoma Central Railway een belangrijk steentje bij. Deze verzorgt enkele treinritten vanuit Sault Ste. Marie naar het noorden, langs de oostkant van Lake Superior Provincial Park, door de Agawa-kloof, langs het reusachtige Chapleau Crown Game Preserve, tot aan Hearst ten noorden van dat wildreservaat. Diverse toeristische tochten worden niet alleen in de zomer aangeboden maar ook in de winter. Aan het eind van de Agawa Canyon, bij Eton net voorbij de ‘north portal’ waar de wanden nog maar net vijftien meter van elkaar zijn, wordt bij de ene tour rechtsomkeer gemaakt en bij de andere doorgereden tot Hearst. Een derde populaire rit gaat tot een speciaal gebouwd stationnetje in het Agawa Canyon Park in die kloof. Daar kunnen de passagiers een uurtje wandelen, klimmen en rondkijken voor de trein weer teruggaat. Vertrek is vanaf het station aan 129 Bay Street. Informatie en reserveren via tel. +1-705-946-7300. Over het Lake Superior Provincial Park en het plaatsje Hearst gaan aparte pagina's.

Ermatinger House

Sault Ste. Marie heeft ook enkele bezienswaardige bouwwerken. Aan 831 Queen Street East bijvoorbeeld staat het Ermatinger Old Stone House. Dat is het oudste woonhuis van de Soo en is gebouwd in opdracht van bonthandelaar Charles Ermatinger. In 1814 trok hij er met zijn Ojibway-vrouw Mananowe en hun dertien kinderen in. Nu is het gerestaureerd in de grandeur van het begin en te bezoeken van half april tot eind november.

Clergue Blockhouse

Ernaast is het Clergue Blockhouse. Dat is in 1996 naar hier overgebracht in verband met de bouw van een papierfabriek. Het is het enige restant van de handelspost met fort-allures die bonthandelaar North West Company in deze plaats had. Nadat het buiten gebruik was geraakt, bouwde de plaatselijke industrieel Frances Hector Clergue het om tot woonhuis. Daarvoor voegde hij onder meer een overhangende bovenverdieping toe.

Bushplane Centre

In een voormalige hangar waarin het water-bombarderen is ontwikkeld, zit nu het Canadian Bushplane Heritage Centre. Dat is een museum dat is gewijd aan de geschiedenis van de bescherming van bossen tegen brandgevaar en aan ‘bush flying’, het vliegen met kleine vliegtuigen (meestal watervliegtuigen, floatplanes) naar afgelegen gebieden in de wildernis van het noorden van Canada. Dit centrum staat aan 50 Pim Street (dat is aan de oever van de rivier) en is het hele jaar open. De locatie is ook een officieel 'vliegveld' voor watervliegtuigen en helikopters.

Museumschip Norgoma

Bij de jachthaven aan het waterfront langs de St. Mary River ligt ook het museumschip Norgoma. Naar verluidt was dit het laatste passagiersschip met slaaphutten dat door een scheepswerf aan de Grote Meren van Noord-Amerika is gebouwd, in Collingwood. Het voer van 1950 tot 1963 tussen het daar niet ver vandaan liggende Owen Sound aan de zuidoever van de baai Georgian Bay en Sault Ste. Marie heen en weer. Voor de dorpen en gemeenschappen langs de oevers was het een belangrijke verbinding met de buitenwereld. Het gereedkomen van de Trans-Canada Highway maakte een eind aan deze scheepvaartlijn (zie over deze continentale autoweg bij verkeer onder Algemene Informatie). Daarna heeft de Norgoma tot 1974 als autoveerpont dienst gedaan tussen Manitoulin Island en de Bruce Peninsula. Een jaar later werd ze naar Sault Ste. Marie gebracht en werd ze omgebouwd tot museumschip. De boot is 57 meter lang en er konden honderd mensen en veertig auto's mee plus vracht. Nu kun je er exposities zien over de scheepvaart op de Great Lakes. De inrichting is teruggebracht naar die van de jaren 1950 en er zijn voorbeelden te zien van de verschillende motoren die waren ingebouwd. Op verzoek verzorgen vrijwilligers van St. Mary's River Marine Centre rondleidingen. Het museum is open van begin juni mei tot half oktober.

Sault Ste. Marie Museum

Aan 690 Queen Street East, op de hoek met East Street, is het Sault Ste. Marie Museum. Daar zijn exposities over de geschiedenis van de stad gedurende de tienduizend jaar sinds de vooralsnog laatste ijstijd. Op de drie etages van een gebouw dat eerst als postkantoor heeft gediend, zijn displays over het rijke verleden van het Algoma-district waartoe de Soo behoort. De begane grond herbergt wisselende tentoonstellingen, op de twee verdiepingen daarboven zijn permanente exposities te zien over onder andere sport, samenleving, antieke schatten en de toekomst. In de Durham Gallery kun je de plaatselijke militaire historie van de laatste tweehonderd jaar zien. Herinneringen aan de eigen sporthelden en sportprestaties zijn vastgelegd in de Sports Hall of Fame. Uiteraard is er een souvenirwinkel binnen de museummuren, de Tower Clock Gift Shop. Die naam verwijst naar een toren op de hoek van het gebouw met een uurwerk bovenin.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada