Oost-Canada

Swipe

Sleeping Giant

Van Nipigon in de Canadese provincie Ontario over de transcontinentale weg Trans-Canada Highway 17 naar Thunder Bay passeer je het schiereiland Sibley Peninsula. Dat steekt zo’n veertig kilometer het meer Lake Superior in.

Sleeping Giant

Vanaf die weg brengt de afslag naar het dorpje Pass Lake je in het Sleeping Giant Provincial Park. Dit is een beschermd natuurgebied dat is bezaaid met dichte wouden, meren, granieten kliffen en tal van uitkijkplaatsen. Gezien vanaf Thunder Bay in het westen lijken de vormen van de heuvels op dat schiereiland wat op een slapende reus die op zijn rug ligt met zijn armen op zijn borst gekruist, een Sleeping Giant dus. Erosie van het zachtere gesteente onder en tussen hardere granieten delen is daarvan de oorzaak. Bij het meer Marie Louise Lake zijn een informatiecentrum en een openluchttheater waar in de zomermaanden, bij goed weer, films worden gedraaid over natuur- en inheemse onderwerpen. Ook is daar een camping. Door het park is meer dan honderd kilometer aan wandelroutes uitgezet, zowel trajecten die je in één of twee uur kunt lopen als één- en meerdaagse tochten. Routebeschrijvingen en informatie zijn verkrijgbaar in het informatiecentrum. De parkgebouwen zijn open van half mei tot half oktober en voor winterliefhebbers van begin januari tot eind maart.

Silver Islet

Aan het eind van het schiereiland ligt het slaperige dorpje Silver Islet. Dat was ontstaan toen hier eind negentiende eeuw zilver gevonden was en er een mijn kwam om dat naar boven te halen. De schachten gingen tot 384 meter diep. Toen daaruit alle zilvererts weg was gehaald, werd de mijnbouw gestopt en liep het mijnwerkersdorp leeg. Uiteindelijk zijn alle schachten volgelopen met water. Later werden de woningen opgekocht door privé-personen die er vakantiehuisjes van maakten. Daardoor ontstonden er ook diverse toeristische activiteiten. Over de zilermijnen is wat meer te zien in het informatiecentrum van het Sleeping Giant-park.

Thunder Cape

Vanuit Silver Islet kun je per boot naar Thunder Cape op de zuidelijke spits van het schiereiland. Dat is een plek waar veel vogels te zien zijn en waar die in voor- en najaar verzamelen voor hun trektochten naar en van overwinteringsplaatsen. Er is een vogelobservatiepost met een twintig meter hoge uitkijktoren. De boten varen echter alleen als het weer en het water van Lake Superior dat toelaten. Over land is deze vogel-kijkplaats alleen via een circa achttien kilometer lange wandeltocht te bereiken.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada