Oost-Canada

Swipe

Thunder Bay

Aan het westelijke eind van het Canadese deel van Lake Superior, het grootste van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika, ligt Thunder Bay. Deze grote stad van meer dan 121.000 inwoners wordt een van de grootste zoetwater- en graanoverslaghavens van de wereld genoemd. Tien procent van de bevolking vindt echter werk in de houtindustrie dankzij uitgestrekte wouden rondom. De regio heeft een groot belang gespeeld in de vroegere bonthandel en de stad heeft enkele aardige bezienswaardigheden.

Fort William

Niet alleen grote binnenhavens vind je hier, maar ook wat vroeger ‘s werelds grootste bonthandelspost was: Fort William. Deze is herbouwd en is nu een van de grootste toeristische attracties in deze uithoek van Ontario. Het fort was belangrijk als verzamel- en doorvoerplaats voor bever-vellen en andere dierenhuiden naar Europa en had een sleutelpositie in het netwerk van bonthandelmaatschappij North West Company (zie met betrekking tot dit bedrijf ook de pagina over de Hudson's Bay Company bij geschiedenis onder Algemene Informatie). In 1821 werd het verlaten. Gedurende de tijd die volgde, werden de gronden en opstallen in gebruik genomen door anderen. Het laatste restant van het oorspronkelijke fort werd in 1902 gesloopt. In 1971 kwamen plaatselijke en provinciale overheden tot de conclusie dat er iets belangrijks verloren was gegaan. Men besloot het Fort WIlliam zo authentiek mogelijk na te bouwen op een plek enkele kilometers van de oorspronkelijke plaats vandaan; de oorspronkelijke locatie was niet meer beschikbaar. Nu is dit een van de grootste levende openluchtmusea van Noord-Amerika. Je kunt er zien hoe het leven was van een Ojibway, een Schotse bonthandelaar, een Franse ontdekkingsreiziger en een Franse voyageur (vrachtkanovaarder). Hoewel het een fort wordt genoemd, is het geen militair vestingwerk. Je zult er nauwelijks roodgejaste soldaten zien marcheren; er worden geen oefeningen gehouden in exerceren of afschieten van kanonnen. Het ging om de handel in bont en daarvoor waren hier woon-, werk- en opslagplaatsen. In een bezoekerscentrum kun je exposities zien over de opbouw en taken van het fort. Gekostumeerde medewerkers lopen rond, leggen uit en geven demonstraties. Het Fort William is open van half mei tot half oktober en is te vinden aan het eind van King Road, aan de zuidwestkant van de stad.

Amethyst Mine Panorama

Thunder Bay is ook de stad van amethist. Hier zijn de grootste hoeveelheden amethist- en agaatlagen van Noord-Amerika aangetroffen. In de omgeving zijn dan ook enkele amethist-mijnen. Er was ook een agaat-mijn, maar die is inmiddels gesloten. Agaat is een harde siersteen en kan in kleur variëren van roodachtig bruin, oranje en geel tot groen, grijs en zwart. Het bevat meestal meerdere kristalsoorten en amethist is daar één van. Amethist is een violetkleurige edelsteen die bij verhitting andere kleuren kan krijgen, zoals geelachtig, roodbruin en groen. Aan East Loon Road, een zijweg noordwaarts van Highway 11/17 ten oosten van de stad, is het Thunder Bay Amethyst Mine Panorama. Dit is een openlucht-mijn die voor een deel is opengesteld voor het publiek. Je kunt hier van half mei tot half oktober je eigen amethist-kristallen uithakken. Het bedrijf heeft in het centrum van Thunder Bay zelf een winkel aan 400 Victoria Avenue East.

Historical Museum

Het is niet alleen bont en kristallen wat de klok slaat in Thunder Bay. Dat kun je zien in het Historical Museum aan 425 Donald Street East, in het voormalige gerechtsgebouw van de stad. Daar zijn exposities over de historie van Thunder Bay tot tienduizend jaar terug, zowel in voorwerpen en opgravingen als in foto's en opstellingen. Onder meer zijn gereedschappen en woonverblijven van inheemse Ojibway- en Cree-mensen te bekijken. Thunder Bay Historical Museum is van half juni tot half oktober iedere dag open, daarbuiten van dinsdag tot en met zondag alleen ‘s middags.

Founder's Pioneer Village

Meer oudheden vind je in het Founder's Museum en Pioneer Village. Dat is een openluchtmuseum aan 3190 Highway 61 South, aan de zuidkant net buiten de stad bij Gillespie Road. Er staan enkele blokhutten en huisjes uit de tijd van de eerste Europese kolonisten in deze regio. Het hoofdgebouw bevat verzamelingen die museumstichter Fred Goodfellow heeft aangelegd en die de basis van dit dorp vormden. Het is open van half mei tot begin september, van dinsdag tot en met zaterdag.

Military Museum

In The Armoury aan 317 Park Avenue is het Military Museum. Hier wordt een beeld gegeven van onder meer Canada’s bijdragen aan de twee wereldoorlogen van de twintigste eeuw, de militaire activiteiten in het noordwesten van Ontario na de Tweede Wereldoorlog, wapentuig, historische gebeurtenissen, de deelname van de oorspronkelijke bewoners aan Canadese militaire acties, een kampement waar Duitse en Oostenrijkse krijgsgevangenen van de Tweede Wereldoorlog waren ondergebracht, en de rol van vrouwen in het leger. Het kamp voor die krijgsgevangenen lag niet ver van het meer Lake Nipigon, ten noordoosten van Thunder Bay. Onder meer waren er militairen ondergebracht van de Duitse onderzeeër U110. Toen deze in mei 1941 door de Britten voor de kust van Groenland tot zinken was gebracht en daarna naar de oppervlakte was gehaald, kwamen ze in het bezit van de decodeermachine Enigma. Daardoor werd het voor de geallieerden mogelijk Duitse radioboodschappen te ontcijferen. Opvarenden van de duikboot maakten schilderijen en schetsen van hun leven in de Canadese wildernis en ook die zijn in dit museum te zien. Open op werkdagen; de toegang is gratis.

Chippewa Park

Voor vermaak is er het Chippewa Park, een bijna 110 hectare groot recreatiegebied met onder andere een dierentuin, een pretpark en een camping. Het ligt aan de zuidkant van de stad, aan Highway 61 aan de oever van Lake Superior. Je kunt hier onder andere dieren zien die in het wild voorkomen in het noorden van Ontario. Vanaf het strand heb je een mooi zicht op de Sleeping Giant. Het park is open tussen begin juni en begin september.

Kakabeka Falls

De Kakabeka-waterval vormt het hart van het Kakabeka Falls Provincial Park, ten westen van Thunder Bay. Het water van de Kaministiquia River stort hier van meer dan anderhalf miljard jaar oude rotsen bijna veertig meter naar beneden om in een ruige rivierkloof verder te stromen. Overhangende platforms geven je er een goed zicht op. In de rotsen zitten fossielen die tot de oudste van de wereld worden gerekend. Kakabeka is een Ojibway-woord en betekent zoiets als ‘steile klif’, ‘donderend water’ of ‘water dat over een hellende rots glijdt’. Kaministiquia zou duiden op ‘samenkomst van twee rivieren’ of ‘eiland-rivier’. Zes bewegwijzerde wandelroutes brengen je langs kenmerkende delen van het park. ‘s Winters is de waterval één grote ijsmassa. In een bezoekerscentrum kun je beschrijvingen van de wandelroutes halen en zijn enkele displays te bekijken over de geologie en de natuur van het park en de fossielen. Rondwandelingen met gidsen worden in juli en augustus gehouden. De toegang is aan de weg Highway 17/11. Het park is het hele jaar open. Er zijn ook twee campings, maar die zijn alleen van half mei tot half oktober in bedrijf.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada