Oost-Canada

Swipe

White River

Aan de oevers van het meer Lake Superior in de Canadese provincie Ontario kom je vele beschermde natuurparken tegen. Het is niet erg zinvol die allemaal te beschrijven. De meeste hebben campings, wandelroutes en vooral veel water. Bij het dorpje White River bijvoorbeeld, gelegen ongeveer halverwege Wawa en Marathon aan de weg Trans-Canada Highway 17 in het westen van Ontario, zijn ten zuiden ervan het Obatanga Provincial Park en naar het westen het White Lake Provincial Park, respectievelijk ruim 9400 en ruim zeventienhonderd hectare groot en beide ruim voorzien van meren, vismogelijkheden en stranden.

Winnie de Poeh

Wat White River echter interessant maakt, is de band met de verhalen over Winnie de Poeh. Dat sprookjesbeertje (in het Engels Winnie the Pooh) komt uit White River. Het verhaal gaat dat de dierenarts Harry Colebourn luitenant was in een regiment van het Canadese leger toen dat in augustus 1914 voor de Eerste Wereldoorlog uit Winnipeg (Canadese provincie Manitoba) vertrok voor deelname aan de strijd in Europa. De soldaten en hun materieel werden per trein vervoerd naar Montréal (Canadese provincie Québec) om daar in te schepen en op weg te gaan naar Groot-Brittannië. Op 24 augustus werd halt gehouden in White River. Daar zag Colebourn op het perron een vallenzetter met een kleine zwarte beer, een verweesde welp. De luitenant kocht het dier voor twintig dollar en noemde hem Winnie, naar zijn woonplaats Winnipeg. De beer ging mee naar Engeland en werd de mascotte van Colebourns infanterie-brigade. Toen de dierenarts/luitenant in december 1914 naar het oorlogsfront in Frankrijk werd gestuurd, moest hij Winnie ergens onderbrengen. De dierentuin London Zoo werd z'n nieuwe thuis. Daar werd de beer een van de populairste attracties, mede door de kunstjes die Colebourn hem had geleerd. Tot zijn fans behoorde het jongetje Christopher Robin Milne. Diens vader, de schrijver Alan Alexander Milne, was daarvan zo gecharmeerd dat hij een paar kinderverhalen schreef waarin de beer avonturen beleefde. De naam Poeh kwam van Christopher. Die had een zwaan zo genoemd en toen over de beer gesproken werd, flapte hij er in één keer Winnie de Poeh uit.

Pooh Garden

In White River zijn ze berentrots op het feit dat die beroemde Winnie hier vandaan kwam. Ze hebben zelfs een standbeeld voor het beertje opgericht. Dat staat in de Pooh Garden en is een boom waarin Winnie zit met een grote pot met honing op de knieën. De beeltenis is naar het Disney-karakter van de held. Het park ligt naast het plaatselijke bureau voor toerisme en dat staat aan 555 Elgin Street.

Heritage Museum

Veel meer over Winnie de Poeh kun je vinden in het White River Heritage Museum aan 200 Elgin Street. Daar zijn exposities over de historie en ontwikkeling van het dorp. Een speciale display over het beroemde beertje trekt echter de meeste kijkers. Ieder jaar half augustus wordt in dit dorp het Winnie’s Hometown Festival gehouden met parades, wedstrijden, shows en andere festiviteiten, de meeste geënt op Winnie de Poeh.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada